Hírek

2017.06.09. 15:28

Lovrencsics Lajosra emlékeztek Nagykanizsán

Nagykanizsa - Nagykanizsa díszpolgára, a Kós Károly és Podmaniczky-díjjal kitüntetett Nagykanizsai Városvédő Egyesület alapító elnöke, a 2005-ben elhunyt Lovrencsics Lajos tiszteletére emléktáblát avattak a Kossuth tér 6. számú ház falán.

Horváth-Balogh Attila

A lokálpatrióta bankigazgató, a város építészeti értékének elhivatott védelmezője itt töltötte életének utolsó időszakát.

Fotó: Szakony Attila

Először Horváth István Radnóti-díjas versmondó tanítványa,  Baj Bianka egy prózai írás tolmácsolásával adta meg az emlékezés alaphangját. Majd Papp Ferenc, az egyesület titkára köszöntötte a megjelenteket, aki kiemelte: Lovrencsics Lajos és a városvédő egyesület mottója mindig az együttműködés és az összefogás volt. Majd Cserti Tibor, a civil közösség jelenlegi elnöke mondta el emlékbeszédét, s rámutatott: Lovrencsics Lajos vasakarattal, csodálatra méltó lelkesedéssel, szervezőmunkával és bankigazgatói pozíciójának teljes súlyával viszonylag hamar egy jól működő és széles társadalmi szervezetet épített ki.

Munkásságának sikerét jelzi, hogy az egyesület az összegyűjtött adományokból fennállásának 30 éve alatt közel 200 millió forintot tudott a helyi műemlékek (például a Szentháromság szobor, vagy a Török kút) megóvására fordítani.

Ezt követően Cserti Tibor ifjabb Lovrencsics Lajossal közösen leplezte le az emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!