Luca zoológusként vigyázna a bolygóra

2017. július 17., 07:30 szerző: Benedek Bálint
komment
NAGYKANIZSA - A kihalás szélén álló állatokról szóló dolgozatával a székesfehérvári gimnázium kanizsai tanulója, Szávai Luca Cornelius-díjat nyert.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A 15 éves lány a dél-zalai városban járt általános iskolába, azonban ott nem érezte jól magát, így édesanyja, Szávai Szilvia segítségével a fiatal tehetségeket támogató székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium mellett tette le a voksát.

- Egy bökkenő volt a történetben, hogy Luca ekkor még csak hetedikes volt - mesélte az édesanya. - Az intézmény felajánlotta, ha a lányom egyszerre elvégez két évet, akkor felveszik az iskolába. S mivel ezen az első komoly megmérettetésen sikerrel túljutott, tavaly szeptembertől a mai gyerekek számára álomgimnáziumnak számító iskola diákja lehet.


Szávai Luca szorgalma kifizetődött, díjat kapott	Fotó: A Szerző

Az anya szerint az iskolában uralkodó szellemiség alappillére, hogy a fiatalok tehetségének felismerésére és kibontakoztatására koncentrálnak.

- Az egyetemeken a hallgatók Tudományos Diákköri Konferencián vehetnek részt, s ennek keretén belül tudományos kutatási tevékenységet végezhetnek. Ennek a folyamatára bennünket is megtanítottak - vette át a szót Szávai Luca. - A természetvédelmet különösen fontosnak érzem, s a szívemen viselem az élőlények sorsát, ezért a kihalófélben lévő állatokról írtam egy dolgozatot.

Luca a képekkel és statisztikákkal kiegészített, rendkívül részletes és átfogó munkájában számos érdekességre kitért.

- Az emberiség annyira beavatkozott a több tízmillió éves természetes egyensúlyi állapotba, hogy az ökológiai katasztrófához is vezethet - jelentette ki. - Az okok közé tartozik a vadászat, a vadállatokkal való kereskedés, a mezőgazdasági termelés térhódítása, a beépített területek növekedése, a környezet szennyezése, a közlekedési hálózat bővülése, a természetes élőhelyek csökkenése és a globális éghajlatváltozás. De oka lehet az emberi populáció növekedése, a társadalom szerkezetében bekövetkezett változások sora és a természetet kizsákmányoló gazdasági rendszerek működése.

Luca arra is rámutatott: ma az összes gerinces faj húsz százaléka veszélyeztetett kategóriába sorolható.

Az iskola tehetséges tanulója a legeredetibb dolgozatáért érdemelte ki az elismerést, melyhez igazgatói dicséret is dukált. Luca eltökéltségét jól mutatja, hogy zoológusként szeretne majd dolgozni.

Benedek Bálint

2017. július 17., 07:30 szerző: Benedek Bálint

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...