Hírek

2015.05.20. 08:35

Manninger Jenő: pályázati támogatásokkal fejlődik a térség

A közelgő balatoni szezonban sok újdonság várja az ideérkező vendégeket.

Keszey Ágnes

A térségben megvalósult fejlesztések, a szolgáltatások és programlehetőségek kínálatának színesítése nem csak a nyári programlehetőségek sorát bővítik, hanem az az elképzelések szerint a célt is szolgálják, hogy a nyári időszakon kívül is legyen lehetősége a vendégeknek és az itt élőknek kellemesen és hasznosan tölteni a szabadidejüket, vagyis lehetőség szerint a szezon ne korlátozódjon csupán 2-3 hónapra. A legtöbb fejlesztéshez uniós támogatásokat vettek igénybe a szolgáltatók. A jövőben várható lehetőségekről is kérdeztük Manninger Jenő országgyűlési képviselőt. Ebben az évben befejeződnek azok a projektek, amelyek megvalósítására az előző uniós ciklusban nyertek támogatást a szervezetek, cégek, vállalkozások. Az elkövetkezendő hónapokban pedig már megjelennek az új tervezési időszak pályázatai is. Míg a korábbi időszakban a turizmushoz kapcsolódó támogatásánál az épített környezet fejlesztése kapott kiemelt szerepet, most a vállalkozások patronálásán lesz a hangsúly.

– Az előző ciklus programjába bekerültek olyan fontos célok is, mint a balatoni turisztikai attrakciók fejlesztése. Veszprémben és Somogyban már jelentős beruházások voltak, de Zalában sajnálatos módon 2010 előtt az első másfél milliárd forint kiírásaira szinte nem is volt érvényes pályázat térségünkben – vázolta fel az előzményeket Manninger Jenő.

Fotó: a szerző

- A második - jobban előkészített - kiírás már sikeresnek mondható, és mintegy 3 milliárd forintot osztottak ki a pályázatok alapján, még a tartaléklistán lévő összes projekt is nyert. Ebben a regionális programban kiemelt projektként kapta meg a támogatást egyébként a Festetics- kastély, amely több, mint két milliárd forintból újul meg. A pályázati keretből Hévízen az egregyi fejlesztések, Keszthelyen a városközpont átalakítása, a Balaton – parti sétányfejlesztés két üteme, a kórház rehabilitációs korszerűsítése, a hévízi és a balatoni kerékpárút összeköttetését biztosító szakasz, a Keszthelyi – hegységben a látogatóközpont, a Balatoni múzeum fejlesztése, a Georgikon majortörténeti kiállítóhelyen élménygazdaság, az egervári kastély felújítása valósult meg, valamint a térségben szálláshelyeket fejlesztettek. Külön öröm, hogy mindezt főleg helyi vállalkozások valósíthatták meg. Fontosak voltak ezek, mert korábban a régióban is aránytalanság volt a jellemző: elsősorban Győr környékére, a fejlettebb régióba érkeztek a pénzek, de sikerült elérni, hogy a Balaton és Zala is lehetőségekhez jusson – összegezte Manninger Jenő országgyűlési képviselő, aki korábban a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöki tisztségét is betöltötte. A megvalósult fejlesztések nagy része azt a célt szolgálja, hogy a szezon kitolódjon és a nyári hónapokon kívül is legyenek lehetőségek, programok a térségbe érkező vendégek számára. A támogatással megvalósult fejlesztések után a következő időszakban a vállalkozások támogatása, így főleg az eszközvásárlásoké lesz a prioritás.

– Most a legfontosabb feladat lesz, hogy ne legyenek aránytalanságok egyes területek között, hiszen nyilván a fejlettebb térségben működő, tőkeerős vállalkozások sikeresebben tudnak pályázni. A cél, hogy a kisebb tőkeerejű vállalkozások, kisebb településeken, így például Zalaszentgrót, Pacsa környékén is kapjanak pénzt. Lesz olyan vidékfejlesztési program, amelyet a kistelepüléseken működő cégek is igénybe vehetnek. A Balaton a térségében fontosak lennének a környezetvédelmi szempontból is megengedhető ipari fejlesztések, kisebb üzemek létrehozása, bár Keszthelyt és környékét főként turisztikai övezetként tartják számon, ahol az idegenforgalom és a vendéglátás a húzóágazat. Konkrét tervek is vannak ezek kiegészítésére: a város például egy inkubátorház megvalósítására pályázott, az egyetem a keszthelyi burgonyafajták elterjesztését célzó programot szeretne megvalósítani és fontos lenne a helyi építőipari vállalkozások fejlesztése is, hogy a helyi beruházások kivitelezésében helyi cégek tudjanak részt venni. Az infrastrukturális fejlesztések kapcsán tervezzük - és erről már a kormányhatározat is megvan - hogy több útszakasz megújul: a 71-es úton Balatongyörök környékén, a 7-es úton Zalakomár és Zalaegerszeg térségében teljes útfelújítások lesznek. Nagyon szeretném, a ha cserszegi körforgalom is mielőbb megépülne, a Kehida és Türje felé menő út felújításával együtt - hangsúlyozta Manninger Jenő.

Az idegenforgalmi ágazatot, az ideérkező vendégek életét befolyásolja az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló jogszabály. Több balatoni település polgármestere – a vállalkozók kérésére – kérte a kormánytól, hogy a nyári szezonban az üdülőövezetben nyitva lehessenek az üzletek- de erre most, idén nyáron nem lesz lehetőség.

– A törvényről szóló döntésnek az az alapja, hogy minél kevesebben dolgozzanak vasárnap. Ezzel egyet is értek – Ausztriában, Németországban például bevált. Más kérdés – ami kapcsán a FIDESZ-frakcióban is több vélemény van és én is azt próbáltam elérni, hogy legalább a kisebb boltoknál rugalmasabb szabályozás legyen, különösen a szezonban. Ez egyelőre nem sikerült, de ígéret van arra, hogy a nyári tapasztalatok alapján ez felülvizsgálható. Én azt látom reálisnak, hogy nem a szupermarketeknek kell kinyitni, hanem a kisebb üzleteknek: ha egyre több családi vállalkozás nyit ki, akkor így is tudnak vásárolni, akik vasárnap is vennének valamit. A helyzetet amúgy nem látom drámainak: Keszthelyen például most is számos bolt nyitva van vasárnap. Térségünk nagy problémája viszont, hogy a helyi vendéglátók, építőipari vállalkozók nehezen találnak szakképzett munkaerőt. Ennek javításán kell dolgoznunk nekünk is - fejtette ki álláspontját a térségben sok vitát kiváltó kérdésről az országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!