Hírek

2016.05.03. 13:59

Matematika érettségi - A józan paraszti ész segített

Nagykanizsa – A tavalyinál jóval egyszerűbb feladatsor várta a diákokat kedden a középszintű matematika érettségin.

Benedek Bálint

A Dr. Mező Ferenc Gimnáziumba egy órával a kezdés előtt, a fiatalokkal együtt érkeztünk. Sokak lazán, füzet nélkül, vidáman beszélgettek a folyóson. Érthetően az előző napi magyar érettségi volt napirenden, hiszen hiába készültek hónapok óta a feszült tempóra, egyelőre még nem rázódtak bele. A matematika érettségitől azok is tartottak, akik egyébként kedvelik a reál tantárgyat.

Egyikük, Kaszás Dzsenifer matematika füzetét lapozgatta izgatottan, s bár kedveli a tantárgyat, sőt a próbaérettségin jól szerepelt, ám a lámpaláz szkeptikussá tette.

- Ilyenkor a legjobb megoldás relaxáció, a lazítás kissé feloldja a feszültséget, a fontos pillanatokban koncentrálttá tesz - tanácsolta Lukács Veronika. - Jogi asszisztensi pályára készülök, a matekkal nem voltunk „jó barátok”, de ellenségek sem.

- Inkább két matek érettségi, mint egy magyar - vetette közbe a nyugodt, Bekő Bálint. - Biztonságtechnikai mérnöknek készülök, ahhoz elengedhetetlen a reál érdeklődés, így nincs mitől tartanom.

 

A diákok másodpercenként kémlelték az órájukat, de az okostelefonok kijelzői is állandóan az arcokba világítottak. Az érettségizők szerint a vizsgára várva pillanatok alatt elrepül az idő, pedig máskor a 45 perces tanórákon szinte „másznak” a mutatók.

- Manó majd segít - mutatta ártatlan szemű plüss kabaláját, Bagarus Barbara. - A magyaron jól vizsgázott, ezért itt a helye a matek feladatlap mellett is.

Vele ellentétben, a biomérnöknek készülő, Hóbor Patrícia kizárólag magában hitt, de jól „feltankolt” élelmiszerekből. Az érettségizős csomagba került másfél liter víz, szőlőcukor, egy óriásperec és gabona szelet is.

A teremben szigorú szabályok voltak érvényben, a felügyelő tanárok begyűjtötték az okostelefonokat, a táskákat és amikor nyolcat ütött az óra a diákok nekiláttak a munkának.

Első részben 45 perc alatt 12 feladatot kellett megoldaniuk a gyerekeknek. A másodikra 2 óra 15 perc állt a tanulók rendelkezésére. Azonban még ez is tovább tagolódott, hiszen van három feladat, amit kötelező megoldani, ezt követően három feladatból kettőt kellett választani.

Szermek Zoltán intézményvezető, matematika szakos tanár úgy érezte az előző évekhez képest könnyebb dolguk volt a diákoknak.

- A tizenkét kérdéses részben olyan példa is volt, ahol megadták egy kilogramm szalámi árát és 35 dekagrammot kellett kiszámolni - mesélte Szermek Zoltán. - Ha valaki odafigyelt, akkor józan paraszti ésszel össze lehetett szedni azt a 25 pontot, ami az elégséges osztályzathoz kell.

A folytatásban sem voltak túlságosan nehéz példák, talán némileg több odafigyelést igényeltek. Ezen felül találkozhattak a diákok még statisztikai grafikonos feladatokkal, koordinátageometriával és térfogatszámítással is.

A „mezősök” a vizsgát követően megnyugodtak, akivel találkoztunk úgy érezte, hogy a jegy meggörbülhet. A tavalyi nehéznek ítélt matematika érettségit négyesre írta meg Kemsei Krisztián. De mivel mérnök informatikusnak készül, ezért újra próbálkozott, s megérzése szerint a mostani eredmény közel lesz a tökéleteshez.

Holnap a történelem, csütörtökön angol és pénteken német nyelvi érettségit tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!