Hírek

2017.03.25. 22:26

Medvehagyma Nap – gyönyörű időben sok résztvevővel

Zalaegerszeg - Szombaton délután benépesült a csácsi Izsák Imre iskola előtti tér túrázni szándékozó emberekkel. A növény megismertetésére hirdetek Medvehagyma Napot erre az időpontra, melynek első programja a Mária forráshoz indított túra volt.

Győrffy István

A száznál is több érdeklődőt Herkliné Ebedli Gyöngyi a városrész önkormányzati képviselője és Éder Katalin dietetikus, medvehagyma szakértő köszöntötte. A túrát ezúttal Éder Katalin vezette, a gyakorlott túrázó képviselőnek ugyanis más fontos feladata akadt. A csácsbozsoki természetjáró szakosztály tagjaival nagy főzésben sütésben voltak, a túráról visszaérkezőket medvehagymás étkekkel készültek meglepni.

- Aki nem szedett még medvehagymát annak elmondom, fogjuk meg a növényt a tövénél, s a levelek felét szakítsuk csak le. Az a fontos, hogy a hagyma ne mozduljon meg a talajban, s ha nem tépjük le az összes levelet, akkor tovább él a növény. Fontos még, hogy a szabályok szerint senki sem szedhet két kilónál több medvehagymát, ennyi a törvény által engedélyezett mennyiség – hívta fel a túrázók figyelmét  a szabályokra Éder Katalin.

Hosszú sorban kígyózik a több mint száz résztvevő a medvehagyma lelőhely felé Fotó: Győrffy István

A Mária forrás csodálatos ékszerdoboza a térségnek. A Kisfaludi-hegy alatt öreg bükkfák tövében három forrás csordogált egykor, ezek találkozásánál hozták létre a Mária oltárt 1934-ben. 1990-ben  a forrást és környékét helyreállították, erről tábla is megemlékezik.

A forrás vize egy  2008-as bevizsgálás tanúsága szerint kitűnő, ásványvíz minőségű.

A forrást sokan most látták először a túrázók közül, mint ahogy olyan mennyiségben medvehagymát sem találtak máshol, mint amennyi az erdőt itt borítja. A népes sokaság hamarosan szétszéledt az erdőben, s gyorsan teltek a szatyrok illatos, haragos zöld levelekkel.

Késő délután érkeztünk vissza az Izsák iskolába. Itt először az aulában Éder Katalin tartott előadást a medvehagyma tulajdonságairól, legfőképp a hasznosságáról. Sok minden más mellett megtudtuk tőle, hogy ez a gyógynövény tisztító és erősítő szer,  ólommentesítő hatású, támogatja a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelmet, koleszterin csökkentő, féreghajtó, és még sok minden másra is jó.

Megérkezés a Mária forráshoz, ahol az erdőt medvehagyma borítja

Az előadás után Herkliné Ebedli Gyöngyi és segítői az ebédlőbe invitálták a nagyérdeműt, ahol medvehagymás étkek sokasága várta a túrán résztvevőket.

- Száz személyre terítettünk, de nem volt elég a hely. Az eddigi nyolc év alatt, amióta ezt a programot bevezettük, ez volt a legnagyobb létszámú részvétel a Medvehagyma Napon. A településrészi önkormányzat finanszírozta a programot, s a városrészi természetjárók voltak a szakácsok. Lassan már kezd fesztivál jelleget ölteni ez a rendezvényünk is, de a Csácsi Tavasz programja, több hasonlóan színvonalas összejövetelt ígér. Köszönjük Éder Katalinnak, hogy felkarolta a medvehagyma ügyet, ő szintén csácsbozsoki lakos, együtt próbálunk tenni azért, hogy ezt a kedvelt növényt, amivel a csácsi határt megáldotta természet, megismerjék és kulturáltan fogyasszák az egerszegiek – mondta képviselő.

Herkliné Ebedli Gyöngyi - a kép jobb szélén- és Éder Katalin, aki a túrát vezeti, köszönti a túrázókat az Izsák Iskola előtti téren

Arra pedig, hogy mások is megismerhessék mit ettünk, álljon itt egy a receptek közül, történetesen a medvehagymás tojáskrémé, ami pirítóssal, friss kenyérrel isteni reggeli, kellemes uzsonna, vagy vacsora. Hozzávalók: 8-10 tojás, egy csokor zöldhagyma, egy csokor medvehagyma, egy tojásból majonéz, ízlés szerint só és bors. A krém elkészítése: a keményre főzött tojásokat apróra vágjuk, alaposan összekeverjük a majonézzel, az összevágott hagymákkal, majd sózzuk, borsozzuk és már kenhetjük is a pirítósra, vagy a kenyérre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!