Hírek

2016.02.24. 09:57

Még az elhagyott hús sem zavarta meg Balut a "nyugdíjba vonuló" járőrkutyát

Letenye – Amikor a fa mögött rejtőzködő orvvadászt meglátta Balu, az teljesen lemerevedett. Nem mert ellenszegülni, jobbnak látta inkább feltartott kézzel előbújni.

Horváth-Balogh Attila

Székely Tamás rendőr törzszászlós és szolgálati kutyája, Balu már számos kalandon, orvvadász elfogásán, eltűnt ember sikeres felkutatásán van túl. Kevesen tudják, de egy-egy akció mentálisan és fizikálisan is megviseli a rendkívül intelligens ebeket, így aztán Balunak, közeledvén a 10. születésnaphoz, már a nyugdíjra kell készülnie. A csörnyeföldi körzeti megbízottal a letenyei rendőrőrsön beszélgettünk. Elöljáróban Székely Tamás elmondta: ő maga egy évnyi sorkatonaság után jelentkezett a rendőr szakközépiskolába, 2004-ben pedig Dunakeszin elvégezte a járőrkutya-vezetői tanfolyamot. Azóta dolgozik kutyával.

– Nagyon örültem Balunak, mert mindig szerettem volna német juhásszal dolgozni, de a családban csak másféle kutyák voltak – árulta el Székely Tamás. – A német juhász viszont sokkal intelligensebb, mint a többi és egy nagytestű kutyának a tekintélye is nagyobb. Balu járőr és nyomkövető kutya hivatalosan, de inkább csak utóbbira használjuk.

Gazdája büszkén mesélte: pályafutása elején a kutya úgy követte egy orvvadász nyomát, hogy még az utóbbi által hátrahagyott hús szaga sem zavarta meg.

– Hosszas követés után találtunk rá az elkövetőre, aki egy fatörzs mögött meghúzva magát próbált elrejtőzni – mesélte Székely Tamás. – Miután lebukott, komolyabb intézkedésre nem volt szükség, feltartott kézzel jött elő...

Ez egyébként tendencia, a kutyás rendőrtől valahogy jobban tartanak az emberek.

– Ezen kívül voltak még hegyi pince-betörések, tyúklopások, legutóbb Murarátkán adódott teendőnk – idézte fel a törzszászlós. – Egy ház mögött, az udvaron a betörő már összepakolta azokat a dolgokat, amiket el akart vinni. Állampolgári bejelentésre a kutyával sikerült időben a helyszínre érnem, mire a férfi odahagyott mindent és elmenekült. Balu azonban ismét kitartóan haladt a szagon és sikerült elfognunk az elkövetőt.

A gazdi szerint abban, hogy az állat nem téveszti el a nyomot, amit követnie kell, az ösztöneinek és a kiváló képzésnek van nagy szerepe. Ezért aztán egyáltalán nem mindegy, hogy az eb milyen kvalitásokkal rendelkezik, a német juhászkutyák közül sem felel meg mindegyik az előírásoknak.

Balu kiváló képességeiről mi is meggyőződhettünk: a rosszfiúnak beöltözött Németh Milán törzszászlós egészen közel mehetett az állathoz, az mégsem bántotta, amíg erre utasítást nem kapott Székely Tamástól. Az eb a „rosszfiú" lábát átölelve, láthatóan minden idegszálát megfeszítve várt a vezényszóra, s amikor az elhangzott, könyörtelenül elkapta a férfi karját. Aztán nem eresztette, egészen addig, amíg gazdája azt nem parancsolta neki.

Székely Tamás számára emlékezetes marad egy nemrégiben Zalalövőn esett eltűnés. Egy idős férfinek a szőlőhegyen veszett nyoma, a felkutatására készenlétisként a csörnyeföldi kmb-st riasztották. Balu – természetesen – megtalálta a bácsit, aki elesett a hegyen és nem tudott már felkelni, így az éjszakát kint töltötte a téli hidegben. Nagyon kihűlt, s habár még élt, amikor megtalálták, sajnos, a kórházban elhunyt. Szomorú, de nincs mindig happy end...

Balu hamarosan elmúlik 10 éves, s erre a korra a fokozott pszichés és fizikai igénybevétel miatt a rendőrkutyák nagyon elfáradnak. Ilyenkor már szokás „nyugdíjazni" őket – vele is ez történik nem soká, de előtte még be kell tanítania (természetesen Székely Tamás közreműködésével) az utódját, Vitézt. Ha ez megtörténik, a tisztes  szolgálat után a felhőtlen pihenés és a gondtalan játék évei várnak az ebre a gazdi és gyermekei körében...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!