Hírek

2016.12.06. 17:30

Megérkezett a Mikulás

Körkép - Kedden sok helyre személyesen látogatott el a Mikulás. Nagykanizsán több száz óvodás és iskolás köszöntötte dalokkal és versekkel a jóságos nagyszakállút.

Hajdu Péter

Csodaváró ünnepséget rendeztek tegnap a dél-zalai város főterén. A csípős hideg ellenére több száz óvodás és kisiskolás várta a Mikulást, miközben a Brumi Bandi Band vidám dalokkal szórakoztatta a gyerekeket, sőt még a közös éneklésre is rábírta a kicsiket.

- Megjött a Mikulás - kiáltották hangosan a gyerekek, amikor megpillantották a jóságos nagyszakállút.

Kanizsán az Erzsébet téren a gyerekek versekkel, dalokkal köszöntötték a Mikulást, aki szaloncukrot és mandarint adott ajándékba Fotó: Szakony Attila

A szép versekért és dalokért cserébe a Mikulás ajándékot is osztott a gyerekeknek, szaloncukor és mandarin is jutott a fiataloknak.

Délután már az iskolások felső tagozatosaiból álló csapatok versengtek a Mikulás ajándékcsomagjaiért.

- Az évszakhoz illő játékos feladatok várnak a csapatokra, ennek megfelelően korcsolyázniuk, síelniük is kell a fiataloknak, de azt is megmutathatják, mennyire ügyesen törik a diót - árulta el Rezsőfi Tamás, a polgármesteri hivatal munkatársa, aki hozzátette: az első helyezett 30 ezer, a második helyezett 20 ezer, míg a harmadik helyezett csapat 10 ezer forintos ajándékcsomagot vehet át.

A feladatokba csavart is tettek a szervezők: a síelésnél például a csapat összes tagjának egyszerre kellett lépkedni a lécen.

Három tűzoltógépkocsi is érkezett kedden a megyei kórház gyermekosztályára. Kettő apró méretű volt, hogy a kis betegek játszhassanak vele, ám az igazi, a létrás jármű emelőkosara a Mikulást szállította a második emeletre, ahol a folyosói ablakon toppant a gyerekek elé.

Ezzel sok évvel ezelőtt az egerszegi tűzoltók által életre hívott kedves szokást élesztett újra a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal. Cseresznyés Dániel, a katasztrófavédelem megyei sajtószóvivője elmondta, a tűzoltók mindig a bajba került embertársaik megsegítésén fáradoznak, most vidámságot loptak be a gyermekek kórházi napjaiba.

Két szolgálati csoportjuk tagjai teljesítették a különleges bevetést, a főszerepet és ezzel a Mikulás öltözetet Bezlay Barnabás Jenő tűzoltó főtörzsőrmester kapta, akit krampuszként Balogh Erika, a műszaki osztály közalkalmazottja kísért. A kórházban kezelt 17 gyermeknek hoztak ajándékcsomagokat, az osztálynak pedig két játék tűzoltóautót adományoztak. A szóvivő hozzátette: ha kedvező lesz a fogadtatás, a jövőben a többi tűzoltó-parancsnokság is csatlakozhat a kezdeményezéshez a saját településén. Nos, a csillogó gyermekszemek arról árulkodtak, jól sikerült a meglepetés.

A kórház gyermekosztályán nagy volt tegnap a forgalom: délután Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos látogatta meg a gyerekeket nagy kosár édességgel. Több kis betegnek személyesen adta át az ajándékot, gyógyulásra biztatva őket. A képviselő elmondta: át tudja érezni, milyen, ha a gyermek a betegség miatt nem lehet a családdal, hisz neki is négy gyermeke van. Ilyenkor jól jön minden figyelmesség, örömszerzés a kicsiknek.

 

A Mikulást hozhatja tűzoltóautó, lovaskocsi, de akár még kerekesszék is

Hó híján és rénszarvasos szán helyett lovak által húzott hintóval érkezett a Mikulás Keszthelyre. A Fő téren népes sereg várta: szülők, gyermekek, nagyszülők, unokák örültek együtt az érkezőnek. Míg a Mikulás minden gyermeket megajándékozott nagy zsákjából, addig a kicsik mehettek is egy kört a hintóján.

Immár hagyomány, hogy a megyeszékhelyi Kölcsey-gimnáziumban a helyi gyermekotthon lakóit köszöntik Mikulás napja alkalmából. Az iskola diákjainak és dolgozóinak felajánlásaiból összegyűjtött adományokat adta át a Télapó a vendégeknek, illetve műsorral is készültek a gimnazisták, amit a gyerkőcök nagy örömmel fogadtak.

- Nagyon örülök, hogy az emberekben él még az igény, hogy segítsék a rászoruló gyermekeket, és nagyon jól esik, hogy a felnövekvő generáció is ápolja ezt a hagyományt - fogalmazott Gombos Zsoltné, a gyermekotthon szakmai vezetője, kiemelve: az ünnepekben a gondozók törekednek rá, hogy családias légkört biztosítsanak az otthonban élők számára is.

Szép piros elektromos mopedjével a mozgássérült Mikulás is megérkezett tegnap Zalaegerszegre. Ajándékos kosarát gimnazisták cipelték.

- Célunk, hogy a gyerekeknek természetes legyen: mozgássérültek is élnek közöttük, még maga a Mikulás is lehet kerekesszékes - magyarázta Sziva Beáta, az akciót szervező zalai mozgássérült ifjúsági csoport vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!