Hírek

2016.10.25. 18:49

Megkárosította a gondnokság alá helyezett nőt a csaló ügyvéd

Zalaegerszeg – Fiktív számlákkal milliókat vett fel a gondnokság alá helyezett ügyfele számlájáról ügyvédje, aki ellen a napokban emeltek vádat.

Arany Gábor

A vádirat szerint az ügyvédet 2005 októberében rendelte ki a zalalövői gyámhivatal egy asszony zárgondnokául. Dr. E. Jánost a hivatal e teendők alól azt követően sem mentette fel, hogy a bíróság jogerősen korlátozó gondnokság alá helyezte az asszonyt, és nem rendelt ki számára hivatásos gondnokot sem.

Az ügyvéd 2012 novemberéig látta el feladatát, akkor azonban kiderült, hogy az elszámolásokkal gond van. A vádhatóság szerint megtévesztette a gyámhivatal munkatársát és a gondnokság alatt álló nő zalacsébi ingatlanának karbantartására, s bútorok, szerelvények vásárlására hivatkozva többször pénz felvételét kezdeményezte a gondnokolt számlájáról. A kérelmekben szereplő munkák, a vásárlások döntő többsége azonban valótlan volt. Egy 160 ezer forint értékű villanyszerelés, valamint 200 ezer forintos kanadalló-, bojler- és tűzhelyvásárlás, és még néhány kisebb tétel bizonyult valósnak.

Első alkalommal 2011. május elején fűnyírás, permetezés, rakodás költségeire kért és kapott az ügyvéd 177 ezer forintot. Ebből 14 ezer forintért a gondnokoltnak vett élelmiszert. A többi pénzt viszont nem a munkákra költötte.

Két hónappal később hasonló indokkal jutott 262 ezer forinthoz, ebből 100 ezret a gondnokolt élettársának temetésére költött. Pár nappal később a munkálatok elvégzését igazoló számlákat csatolt be. Ezt, az ügyben másodrendű vádlottá lett Sz. Mariann állította ki, egy olyan cég nevében, amelynek már nem volt ügyvezetője, a munkákat sem végezték el, és azt sem ellenőrizte, hogy más ezt megtette volna. A nő később is segítette számlákkal az ügyvédet, aki ezt követően további kilenc alkalommal fordult különböző ürügyekkel a gyámhivatalhoz, és több esetben kért kétszázezer forint körüli összeget, de előfordult négyszázezres tétel is, áll a vádiratban. A pénz zömét nem az általa megadott célra fordította, a vásárlásokat, munkákat fiktív számlákkal igazolta.

Az ügyészség álláspontja szerint összesen 2,7 millió forint kár érte a gondokság alatt álló asszonyt. Az ügyvéd tagadja a vádakat.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba érdeklődésünkre közölte, a történtek alapján az egerszegi járási és nyomozó ügyészség az ügyvédet folytatólagosan elkövetett csalással, valamint hamis magánokirat felhasználásával vádolta meg. Utóbbi miatt emeltek vádat a számlákat kibocsátó nő ellen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!