Hírek

2016.12.05. 17:08

Merre vezet majd az út? - fórum az R76-ról

A tervezett nyomvonallal és a kisajátítási eljárásokkal kapcsolatosan is több kérdés elhangzott azon a közmeghallgatáson melyet hétfőn tartottak az R76-os gyorsforgalmi útról.

Keszey Ágnes

A helyszíni bejárást követő fórumon az M7 autópálya holládi csomópontja és a Keszthely 71-75. számú főutak körforgalmú csomópontja közötti szakasz építési engedélyezési eljárásához kapcsolódóan ismerhették meg a terveket az érdeklődők.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a tervezők és a Nemzeti Közlekedési Hatóság képviselői mutatták be a hatóságok képviselőinek és érdeklődőknek a R76-os terveit.

A kétszer két sávos szakasz kialakítása során 9,6 kilométer gyorsforgalmi, 110 kilométer /óra sebességet megengedő út épül, s átalakítják a 76. és 71. számú főutak közel két kilométeres szakaszát. Készülnek leálló öblök, alul -és felüljárók, vadátjárók. Önkormányzati és kerékpárutakat is érint az építés.

A fejlesztés Zalaegerszeg és az M7-es autópálya összekötésének része - ismertette tervező Uvaterv ZRt. mérnöke, aki szólt az M75-ös gyorsforgalmi út tervéről is - ez Fenékpuszta térségében csatlakozna az úthálózathoz. Az R76-os két szakaszát mutatta be: az egyik a M7 -es autópálya holládi csomópontja és Balatonszentgyörgy között, a második Balatonszentgyörgytől Keszthelyig, a 71. és 75. számú főutak körforgalmáig tart.

-Balatonszentgyörgyöt követően a meglévő balatonberényi út elöl indul a második tervezési szakasz.A jelenlegi 76-os számú főút jobb oldalán helyeztük el az új nyomvonalat, tehát a meglévő főút és a Balaton közé kerül. A meglévő bekötőút keresztését követően egy bal ívvel - párhuzamosan a meglévő főút korrekciójával - érjük el Somogy és Zala határát, itt keresztezzük a Zala folyót.

A jelenlegi (75-ös úton lévő) híd elbontásra kerül, helyette két műtárgy létesül: az egyik a 76-os főút korrekcióját vezeti át a vízfolyás felett, a másik a tervezett gyorsforgalmi utat és a balatoni kerékpárutat.

A vasútvonal kereszteződésében felüljáró készül. Magasságban elválik a főút és a gyorsforgalmi út, a 71-es főút korrekciójával oldjuk meg a csatlakozást. Itt körforgalom épül. Fenékpusztát délről kerüli el a nyomvonal. Az egyesített övcsatorna, majd a 71-es főút keresztezését a főúttal párhuzamos új nyomvonalon alakítjuk ki.

A meglévő körforgalomhoz csatlakozik a gyorsforgalmi út egy új, ötödik ággal .Keszthely elérhetőségének javítására egy direkt ágat is beterveztünk - vázolta Szemenyei Tamás.

A fórumon a város polgármestere és képviselői részéről felvetődött a keszthelyi, déli csatlakozás igénye is, ez azonban egyeztetést igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!