Hírek

2017.07.19. 14:41

Mikor lesz aszfalt? - Ellepte a por Nagykanizsát

Az utat borító mészkőzúzalék fehér pora bejut a lakásokba is a Ligetvárosban, sok bosszúságot okozva a lakóknak.

Horváth-Balogh Attila

A Csengery utca 117/4-es és 5-ös tömbjének lakói azzal keresték meg lapunkat, hogy a szociális városrehabilitációs program keretében két évvel ezelőtt átadott, felújított házak között az utat máig pusztán mészkőzúzalék borítja, s a por ellepi a lakásokat. A lakók azt szeretnék, ha mihamarabb aszfaltozott útfelület szüntetné meg a problémát.

A felháborodott lakók: Horváth Erzsébet, Baranyai Erzsébet, Szántó László, Orsós Ferencné és Szántóné Hosszu Julianna Fotó: Gergely Szilárd

– Ugyan jobbára csak a lakók, vagy a szolgáltatók autói járnak az úton, de ha ilyen kevés eső esik, mint mostanában, a mészkőzúzalék igen kiszárad és irdatlan nagy porfelhő tud keletkezni egy-egy kocsi után – mondta el Orsós Ferencné, a tömb egyik lakója, aki a panasszal megkereste lapunkat. – A fehér por pedig beszáll a lakásokba, még a csukott ablakon át is beszivárog, sőt, többünknek okoz légúti problémát, vagy súlyosbítja a meglévőt, például az asztmát, vagy az allergiát – tette hozzá Orsós Ferencné. – Ez kibírhatatlan állapot! Az átadáskor azt ígérték, hogy majd leaszfaltozzák a szakaszt, de sajnos, máig nem került sor rá. Így ha száraz az idő, a por minden beborít, ha meg az eső esik, behordjuk a mocskot a lakásba. És van még egy problémánk: az ereszcsatornát nem vezették bele a szennyvízhálózatba, hanem csak ide, a ház környékére és télen sok helyütt a járdára folyik a víz, ami ráfagy, balesetveszélyes helyzetet teremtve.

Megkerestük a lakók panaszával az érintett önkormányzati ingatlanokat kezelő Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. illetékesét. Mint azt Kardos Tibor műszaki igazgató elmondta: a régi, beton utat a szociális városrehabilitáció keretében elvégzett csatornázás miatt kellett feltörni, ám az újraaszfaltozásra már a projekt költségvetésében nem állt rendelkezésre forrás. Hozzátette, megérti a lakók panaszát és a jövő évben elvégzendő munkálatok közt javasolják ezt is az önkormányzatnak, ám arra is figyelmeztetett, hogy nagyon sok más, szintén megoldásra váró probléma van az illetékességi területükön. Az esővíz-elvezetés kapcsán pedig jelezte: az ereszcsatornákat nem szabad a szennyvízhálózatba bekötni, s a kertekbe vezették ki azokat úgy, ahogy az korábban is volt. Azt is kijelentette, ha valakinek ez a megoldás problémát okoz a lakók közül, jelezze, s megpróbálják azt mielőbb orvosolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!