Hírek

2016.04.25. 12:09

Mit viseljünk az idén tavasszal? Érdekességek a modell- és a divatszakmáról

“Mi bajod? Hisztiroham? Odadoblak a modelleknek!” Ilyen és ehhez hasonló örökzöld mondatok hangzanak el a már szinte kultuszfilmmé vált Az ördög Pradát visel című amerikai alkotásban. Zala megyében is fiatal lányok sokasága tekint vágyai „netovábbjaként” a modell szakmára. A témával kapcsolatban Benzce Rebeccával beszélgettünk.

Mikó-Baráth György

A zalaegerszegi lány az Apáczai ÁMK-ban érettségizett, majd a főváros felé vette az irányt. Budapesten kezdett modellkedni, majd dolgozni a divatszakmában. A kezdetekről elmondta:

„Érdekes, habár imádok szerepelni, nekem sosem voltak olyan ambícióim, hogy modell szeretnék lenni, bár ez a kettő nem is feltétlenül függ össze. Komolyabban talán 6-7 éve foglalkozom modellkedéssel. A modell, mint foglalkozás, egyébként egy irtózatosan kemény szakma! Rengeteg harccal jár, és kiváló állóképességet igényel. Ha valaki ezzel szeretne foglalkozni, akkor azt tanácsolom, legyen abszolút elhivatott. Én sokoldalú vagyok, ezért sosem tudtam csak és kizárólag erre fókuszálni. Inkább csak hobbiként tekintettem rá mindig is, pedig volt egy-két igencsak viszontagságos, sok erőt és időt igénylő fotózásom.”

Rebecca és ByeAlex
Fotó: Meruk Marcell

A fotózások mellett igyekezett több dologgal foglalkozni, ezért is szerzett andragógia és művelődésszervező végzettséget. Arról érdeklődtünk, körülbelül hány fotózáson van már túl Rebecca?

„Bár sosem számoltam, de 50-60-at mondanék. A munkák nagyjából mindig engem találtak meg, nem én kerestem őket. Ezt csak azért hangsúlyozom ki, mert rettentően frusztrál, hogy sok lány, aki maga fizetett neves vagy nem neves fotósoknak a képeiért, modellnek hívja magát. Én sosem fizetettem a képeimért, s szerintem ez is a normális! Persze az más kérdés, ha valaki a pályája elején jár és még nincs portfóliója, de valóban ezt a szakmát tekinti életcélnak.”

Arról is érdeklődtünk, mint tekint a modellkedésben elért legnagyobb sikerének Rebecca. „Szerepeltem pár kampány promócióban, négy kisfilmben, netes reklámban, márkák népszerűsítésében, tavaly novemberben felkértek egy Kevin Murphy versenyre. Szerepeltem két klipben is, köztük ByeAlex Fekete című számához forgatott hivatalos videóban. Egyébként benne egy nagyon különleges embert, elképesztő koponyát és jó barátot ismerhettem meg.”

Fotó: Lovagi Milán


Tanulmányai befejeztével Rebecca a modellkedés mellett egy új irányba indult el, bár mint azt megtudtuk, nem is igazán helytálló ez a megfogalmazás.

„Egészen kislány korom óta érdekelt a divat, a saját stílus és ezzel együtt a megjelenés. Amennyire tisztelem a festészetet és költészetet, a színház világát, olyannyira a művészi értékű divatét is. Volt egy időszakom, mikor szinte csak „pörgős szoknyát” voltam hajlandó felvenni, ha nem pörgött eléggé, átöltöztem, szegény anyukámnak feladva a leckét minden reggel ”(nevet) Így ismét egy kisebb gyerekkori álmát valósította meg azzal Rebecca, hogy Budapest egyik belvárosi luxusüzletének koordinátoraként és értékesítőjeként kapott munkát.

„Mindig is közel állt a szívemhez a magas kategóriás high fashion, és minden velejárója. Már két és fél éve, hogy itt dolgozom, így első kézből foglalkozhatok neves tervezők művészi színvonalú kreációival. Több mint tíz luxusmárkát forgalmazunk. Az emberek nem is sejtik, mennyi munka egy ilyen üzletet elvezetni és mennyi háttérfeladattal is jár. Az üzletvezető szerencsére sok mindenbe bevon, sokszor kikéri a véleményem, én pedig szívesen teszek hozzá a dolgokhoz, saját tudásom szerint. Mára már van egy saját, kialakult vevőköröm, ahogy a kollégáimnak is persze. Orvosok, ügyvédek, vállalkozók, üzletemberek, tanult anyukák, sportolók, a divat világban dolgozók, megszállott divatrajongók és celebek, mindenféle nemzetiség és etnikum jár hozzánk, ami eleinte még szokatlan volt, mára már mondhatni abszolút megszokottá vált számomra.” S, hogy mik voltak a divatszakmában eltöltött két év legfontosabb tapasztalatai? „Sokat tanultam itt a szakmáról. De emberi tulajdonságokban is továbbfejlődtem, gondolok itt legfőképp az állóképességre, a fizikai és szellemi kitartásra, és arra, hogy a hirtelen jött helyzetekben a lehető legjobb legyen a spontán reakció.”

Természetesen az idei divatról is kikértük riportalanyunk véleményét. Kezdésnek elég meglepő, és egyben megszívlelendő tanácsot kaptunk régi ruhadarabjainkat illetően. „Ha valami kedves számodra, soha ne dobd ki, mert biztosan visszaköszön még pár éven belül, és akkor hálás leszel magadnak, hogy újra hordhatod a megkedvelt ruhadarabod vagy kiegészítődet. Már tavalytól újra divatba jött többek között a trapéznadrág, a farmerszoknya, a rojtok, a telitalpú cipők, örök darab a jól választott bőrdzseki, a bőrnadrág, a csinos melegítő, a jumpsuit, az oversize darabok, amik ugye szándékosan bővebbek a kelleténél kissé, a studok, a strasszok, persze ízlésesen, az apró virágminta, a csipke, a fűzős body vagy a magassarkú.” A visszatérőnek számító divatos ruhák és kiegészítők után a 2016-os tavaszi divat érdekességeire is kitértünk. „Az idei tavasz színei ugyebár az örök fekete, fehér, szürke, bézs, de most a rózsakvarc, púder, a camel, az elefántcsont, a farmer szín, és a higgadt kék is uralkodik. A legfontosabb, hogy már nem léteznek az „aranyat nem veszünk fel ezüsttel”, vagy „kötelező az ugyanolyan táska, cipővel”, vagy „barnát nem veszünk fel kékkel” alapelvek. Pirosat nem veszünk fel lilával, az tény. De a barna tökéletesen passzol a kékkel, a light gold az ezüsttel, és akkor sem köveznek meg, ha nem fehér a cipőd az elefántcsont színű táskádhoz, vagy épp nem fekete övet vettél fel a fekete pumpodhoz vagy sneakeredhez. A kendő vagy stóla most is divat. Fiatalabb fiúknak tudnám ajánlani az apró trükköket, ilyen a csavartan feltűrt nadrágszár, a bővebb póló ujj kétszeri, hanyagul visszahajtása, és a farmermellény és farmerkabát még mindig nagyon is divat, ahogy a bőrdzseki és a bőrmellény is.”

Fotó: Koncsek Ádám

Rengeteg mém kering az interneten, közösségi portálokon, olyan esetekről, amikor valakinek a ruhaválasztása nem igazán van összhangban testi adottságaival. Ezért azt is megkérdeztük, mi az, amit jobb elkerülni, ha reggel kinyitjuk a ruhásszekrényt.

„Sokszor az emberek abba a hibába esnek bele, hogy nincs önkritikájuk. Nem kell hozzám hasonlóan megszállottnak lenned, vagy ilyen közegben dolgoznod ahhoz, hogy tudd, mi áll avagy mi nem áll jól neked, mi előnyös és mi nem, mi hangsúlyozza az erényeid és mi rejti el az apró hibáidat. Amiket leginkább kiemelnék, hogy felejtsék el a túl sok szolizást, a kopott körömlakkot, a lakktáskát, az ápolatlan megjelenést, a szilikonpántot (ami már a születésemkor sem volt divat), a narancssárga alapozót, a túl strasszos dolgokat, a világoskék farmert fekete csizmával, a fehér ruhát, szoknyát vagy nadrágot átlátszó alsóneművel, vagy a túl sok színt egyszerre, a zoknit szandállal, a vízmértékes nadrágot, a hatalmas rózsaszín köves, látható köldök piercinget, mert ezek, bizton állíthatom, hogy sosem jönnek vissza a divatba, miután soha nem is voltak divatban!”

Beszélgetésünk zárásaként terveiről kérdeztük Bencze Rebeccát.

„Túlteng bennem a szereplési vágy, és a szó pozitív értelmében véve túl exhibicionista (nem keverendő össze az individualista viselkedéssel) vagyok, ezért idén jelentkeztem a Színművészeti Egyetemre, amit nem kevés bátorságomba került meglépni. Ezért most minden szabad percemben az első rostára készülök, persze lélekben már a többire is.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!