Hírek

2016.10.10. 22:25

Most még nincs bírság - Két évünk van az engedély nélküli kutak bejelentésére

Nagykanizsa - Egy jogszabálymódosításnak köszönhetően 2018 végéig bírságmentesen lehet a 2016. június 4. előtt engedély nélkül létesített kutakat a hatósághoz tett bejelentéssel legalizálni.

Horváth-Balogh Attila

A változtatás célja, hogy az eddig illegálisan működő vízkivételi eszközök kifehéredjenek és a vízfogyasztók jogkövető módon járjanak el. A régióban a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendelkezik vízügyi, vízvédelmi hatáskörrel és illetékességgel, ugyanis a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Hatóságot korábban a katasztrófavédelmi szervezetbe integrálták. Mint azt dr. Borbély Gábor kormánytisztviselő, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály osztályvezetője elmondta: a bejelentés az állam vízgazdálkodási, vízügyi, vízvédelmi hatósági tevékenységének, feladatainak minél pontosabb és hatékonyabb ellátása érdekében szükséges. A vízügyi szakemberek munkája szempontjából fontos információ, hogy honnan és milyen mértékű vízkivétel történik.

A nagykanizsa-bajcsai városrészben lakó Cséplő Jánosné tőlünk értesült arról, hogy az engedély nélküli kutakat be kell jelenteni
Fotó: Szakony Attila

- A bejelentéshez a kutat szaktervezővel fel kell méretni, a 18/1996. KHVM-rendelet előírásainak megfelelő állapotrögzítő dokumentáció birtokában, azt csatolva, egy szabadon megfogalmazott kérelemmel lehet kérni a vízügyi hatóságtól a vízjogi fennmaradási engedélyt - mondta dr. Borbély Gábor. - A települési önkormányzat jegyzőjének engedélye kell az olyan kút fennmaradásához, amely a vízbázisok védőterülete, valamint karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele, érintése nélkül, évi maximum 500 köbméter vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet, vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény, illetve háztartási igények kielégítését szolgálja.

Az osztályvezető azt is elmondta: a katasztrófavédelmi igazgatóság, mint vízügyi hatóság részére az általa lefolytatott eljárásokért 5 000 és 350 000 forint közötti igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. A díj mértéke függ a kút elhelyezkedésétől és a kitermelt vízmennyiségtől.

Kérdésünkre azt is közölte: a híradásokban napvilágot látott kútamnesztia a 2016. június 4. előtt engedély nélkül megvalósított kutakra vonatkozik. Amennyiben azokat az üzemeltető 2018. december 31-ig bejelenti és a fennmaradási engedély megadható, nem szabnak ki bírságot. A határidő elmulasztása esetén a fennmaradási engedély csak vízgazdálkodási bírság kiszabása mellett adható ki, ennek összege magánszemélyek esetében elérheti a kút értékének 80 százalékát is. A katasztrófavédelmi igazgatóság szúrópróbaszerűen ellenőrzi az engedélyezett vízilétesítményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!