Hírek

2017.02.27. 17:50

Munkavédelem: Hiányosság a munkáltatók 80 százalékánál

Zalaegerszeg - Az emberek többsége a munkahelyen, munkavégzéssel tölti élete jelentős részét. Nem mindegy, milyen körülmények között, milyen biztonságban végezheti a munkáját valaki.

Hajdu Péter

S bár hazánkban jól szabályozott a munkavédelem jogi háttere és szervezeti rendszere, a gyakorlatban a szakemberek számára fontos az időközönkénti konzultáció, a szakmai újdonságok vagy éppen a hatósági ellenőrzések eredményeinek megbeszélése. Erre tekintettel szervezett tegnap munkavédelmi szakmai napot a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Munkavédelmi Szakmai Csoportja.

A rendezvény első előadója, Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának vezetője az országos irányításról és a tavalyi tapasztalatokról szólt.

A főosztályvezető szólt a munkavédelem minisztériumi szintű feladatairól, többek között a jogszabályok előkészítéséről, majd véleményezéséről, az ellenőrzési irányelvekről, képzések szervezéséről. Feladataik közé tartozik általában a munkahelyi körülmények, s például a gépek villamos- és mechanikai biztonságának ellenőrzése is.

Anda Attila tűzoltó alezredes az iparbiztonsági ellenőrzésekről tartott előadást a szakembereknek
Fotó: Katona Tibor

Elhangzott, hogy a tavalyi munkavédelmi ellenőrzések során az országban mintegy 28 ezer alkalommal tettek látogatást a munkavédelmi felügyelők. 2016-ban 2359 alkalommal vizsgáltak ki baleseteket. Az országban ellenőrzött 15.459 munkáltató közül több mint 12 ezernél, azaz közel 80 százalékuknál tapasztaltak különféle szabálytalanságokat.

Zalában 427 munkáltatónál tartottak ellenőrzéseket, amelyek alkalmával 282 estben, azaz 66 százalékuknál tártak fel szabálytalanságokat. Tavaly az országban összesen 75.555 intézkedést kellett tennie a hatóságnak, megyénkben 1566-ot. Országosan összesen 459 esetben szabtak ki 112 millió forintnyi munkavédelmi bírságot, Zalában 17 munkavédelmi bírságolásra került sor, aminek következtében 4,7 millió forintot kellett a megbüntetett munkáltatóknak befizetniük a költségvetésbe.

Az ellenőrzések része az egyéni munkavédelmi eszközök használata is: Józsa Zoltán lakatos hegesztett alkatrészen végez utómunkálatokat, a munkavédelmi szabályok betartásával az egyik zalaegerszegi gépipari vállalkozásnál  Fotó: Katona Tibor

Nesztinger Péter bejelentette, új rendelet készül a foglalkozási betegségek és a fokozott expozíciós esetek bejelentéséről, az építési munkahelyeken megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről és az emelőgépek üzemeltetésének biztonságáról. Néhány extrém esetet is ismertetett.

Derültség kísérte, hogy egy munkavállaló azt kérte, nyilvánítsák munkabalesetté az állkapcsa sérülését. Az eset a munkáltató által szervezett évzárón történt, ahol páran összeverekedtek, ebből lett a sérülés. A kérelmet a bíróság is elutasította. A továbbiakban iparvédelmi és tűzvédelmi tapasztalatokról számoltak be szakemberek, és a munkavédelem szakmai irányításában bekövetkezett változásokról is szó esett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!