Hírek

2017.02.15. 07:27

Nagyüzemi módon termesztették a marihuánát

Zalabér – Nagyüzemi módszerekkel termesztett kábítószer alapanyagul szolgáló kendert az a két testvérpár, aki ellen nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

Mint a zaol.hu is korábban beszámolt róla, a zalaszentgróti rendőrőrs körzeti megbízottai 2016. augusztus 12-én délelőtt Zalabéren, egy hétvégi házhoz tartozó bekerítetlen területen, két – nagy és kisebb méretű – fóliasátrat vett észre, és ezekben nagy mennyiségű cannabisnak tűnő növényt találtak. A szemlebizottság és a szakértő megállapította, hogy a professzionálisan kialakított öntöző- és szellőztetőrendszerrel ellátott fóliasátrakban összesen 1029 tő cannabis sativa növényt neveltek. A kábítószer termesztéséhez használt eszközöket a rendőrök lefoglalták. A nyomozók a helyszínen három fiatal férfit értek tetten, negyedik társukat, aki szintén részt vett a  beszerzésekben,  a termőhely kialakításában, a termelés megszervezésében 2016. augusztus 24-én Budapesten fogták el.

A fiatalemberek részletes beismerő vallomást tettek, ebből kiderült,  hogy 2 millió forintért vették a házas ingatlant a  zalabéri hegyen. Nagy mennyiségű tőzeget szállíttattak oda, munkagépekkel alakították ki a területet. Ennek során 7-800 köbméter földet termeltettek ki. A ház közelében kutat ásattak, és felépítettek   684 négyzetméteres termesztő és a 14 négyzetméteres előcsíráztató fóliasátrat, odavezették az áramot és szellőztető, párásító, öntöző rendszert alakítottak ki,. A kendermagokat, a szellőztető berendezést Bécsben, a faanyagot és a többi felszerelést Budapesten, Zalaszentgróton, illetve környékén szerezték be.

A megyei főügyészségtől kapott tájékoztatás szerint a szakmai irányítást egyikük biztosította, aki hetente, két hetente  látogatta társait,  ellátta őket pénzzel, élelmiszerrel, dohánnyal. Az ültetvényt az ő ellenőrzése mellett a többiek  gondozták, elvetették a magokat,  kiültették a palántákat,  locsolták és tápoldatozták  a növényeket. Biztosították a megfelelő szellőztetést, párásítást és a megvilágítást, majd  együtt szüreteltek. A  termésből hárman rendszeresen fogyasztottak is.

A rendőri rajtaütéskor 1029 hasis kendertövet, és  54,3 g súlyú zöld színű növényi törmeléket foglaltak le. A növények számát tekintve az meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, ami ezer tő.

Fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

A 21 éves és 25 éves jászapáti, valamint a 24 éves és 26 éves budapesti testvérekkel szemben  a Zala Megyei Főügyészség  különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett  kábítószer birtoklás bűntette miatt emelt vádat. Ezt a bűncselekményt a törvény  5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!