Hírek

2017.04.05. 16:55

Felújítják jövőre a szenterzsébethegyi városrészbe vezető utat?

Jövőre megújulhat a megyeszékhely szenterzsébethegyi városrészébe vezető út. Ez derült ki abból a válaszból, amit a Magyar Közúttól kaptunk.

Arany Gábor

Az előzményhez tartozik, hogy már önkormányzati közgyűlésen is szóba került a közel 900 lakosú településrész bekötőútjának állapota. Erről Sümegi László önkormányzati képviselő osztotta meg véleményét lapunkkal.

- Ez az út a vorhotai elágazótól teljes hosszában a Magyar Közút fenntartásában van. Az előző ciklusban a teskándi elágazótól Vorhotán egy darabon már átesett a felújításon. Ez még feltűnőbbé tette a különbséget a felső, felújításra váró szakaszhoz képest - fogalmazott a képviselő. - Ráadásul a felújított végétől indul a meredek útszakasz, aminek a burkolata már kifejezetten rossz. Az akkori munkálatok viszont azt a reményt keltették az ott élőkben, hogy a teljes utat felújítják, ez azonban nem valósult meg - mondta.

A képviselő utalt rá, hogy a szenterzsébethegyiek mellett nap mint nap jelentős számban keresik fel a településrészt a hétvégi házak tulajdonosai, ami megmutatkozik a gépjárműforgalomban is.

A képviselő felidézte, hogy a kilencvenes években a szennyvízcsatorna kiépítése után nem volt megfelelő az útburkolat helyreállítása sem, ami tovább rontotta a helyzetet. Emellett az út terhelését növeli, hogy helyi járat is közlekedik erre, érintve az Öreg- és az Újhegyet is. Ennek dacára buszmegállók nincsenek, mert ezek kiépítéséhez nem elegendő a hely, nagyon szűk az út keresztmetszete.

- Teljesen jogosnak tartom a településrész lakóinak kérését, hogy a kor igényeinek megfelelő és biztonságos utat kapjanak. Ez a feladat a tulajdonosra, a Magyar Közútra vár, az önkormányzat csak ezt követően hajlandó átvenni kezelésbe - mondta Sümegi László.

Úgy gondolja, nem túlzottak az itt élők igényei, nem a belvároshoz hasonlítják a körülményeiket, de úgy látják, már a környező falvakhoz képest is rosszabb, méltatlan helyzetben vannak.

- Az útburkolat felújítása mellett meg kellene oldani a víz elvezetését is - hívta fel erre is a figyelmet Sümegi László. - Ehhez azonban nagyon rosszak a feltételek, szintén az út keresztmetszetének szűkössége miatt. Ez a gátja egyébként annak is, hogy járdát építsenek - tette hozzá.

A felvetésekre a Magyar Közút kommunikációs osztálya válaszolt. Mint felidézték, az utóbbi években a Szenterzsébethegyen élők száma nagymértékben emelkedett, azonban a megnövekedett igényekhez szükséges útfejlesztések csak rövid szakaszokon valósultak meg. A beépítettség megváltozásával a felszíni vizek elvezetésének igénye is sokkal hangsúlyosabb lett, és az elvezető rendszerek kapacitásbővítésének igényén túl a befogadó vízfolyások hiánya is jelentős gondokat okoz, fogalmazott a tájékoztató.

Az országos közúthálózat üzemeltetési és karbantartási feladatainak fedezetét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) költségvetéséből biztosítják, a forgalombiztonsággal összefüggő közútkezelői feladatokat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. látja el. A társaság mindent elkövet annak érdekében, hogy európai uniós vagy hazai költségvetési fedezetet találjon a cél érdekében. A felújítás közös érdekünk, fogalmazott a tájékoztató, hiszen a helyreállított, újszerű útszakaszon nemcsak komfortosabb a közlekedés, hanem biztonságosabb is, az üzemeltetése pedig gazdaságosabb. Amennyiben a munkálatok anyagi fedezete rendelkezésre áll, a Magyar Közút megteszi a szükséges lépéseket, hogy a felújítás a lehető legrövidebb idő alatt megvalósuljon. Továbbá támogatja az önkormányzati kezelésbe adást is, ha az útszakaszok elsősorban helyi igényeket elégítenek ki.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. felújítási programjának előkészítése jelenleg folyamatban van, várhatóan 2017. második felében veszik kezdetüket a munkálatok. Miután az önkormányzat is elsődleges prioritással jelezte az útszakasz felújítását, a keretfeltételek megléte esetén az legkorábban 2018-ban történhet, írták. Jelezzük, hogy az állami utak felújítására a TOP pályázati feltételei lehetőséget biztosítanak külön kritériumok alapján most is, és ennek kedvezményezettje Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata - zárult a Magyar Közút levele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!