Hírek

2016.05.24. 12:13

Norvégiában rabolták ki

Nagykanizsa – A kiváló közbiztonságáról híres Norvégiában ellopták Farkas Arnold kerékpárját és értékes felszereléseit.

Benedek Bálint

Az Európa legészakibb pontjára tartó férfinek a Facebook-on keresztül külföldön élő kanizsaiak és idegenek is segítettek, így a túra sikeressége nem forog veszélyben.

Mint arról beszámoltunk a kiskanizsai férfi április 9-én indult el az Erzsébet térről, hogy kerékpárjával eltekerjen a norvégiai Nordkapphoz, az Északi fokhoz. A 32 éves férfi gyakorlott túrázó, három éve gyalog és biciklivel ért el az Atlanti óceánig.

Az északi túra a hideg időjárás ellenére is jól indult, bár a kerékpárra felerősített közel ötven kilogrammos felszerelés megnehezítette a haladást. Arnold Sopronnál hagyta el az országot, Ausztria, Németország és Dánia után komppal érte el Norvégiát.

- Az első pihenőnél, Kristiansandban hajnalban, letámasztottam a bringámat egy padhoz, hogy a közeli hegytetőről készítsek egy képet, mire visszaértem hűlt helyét találtam – mesélte tegnap telefonon Farkas Arnold. – Sokkolt az eset, hisz’ összesen talán nyolc percet lehettem távol. Norvégiában köztudott, hogy a lakosok nem zárják be a lakásuk ajtaját, de az autójukat sem, ugyanis híresen jó a közbiztonság.

Miután bejelentette az esetet a rendőrségen feltöltötte a képet a Facebook-ra. Egyedül a világháló erejében bízott.

Arnold 200 ezer forintos kerékpárján kívül az öt év alatt kizárólag ehhez az úthoz gyűjtött felszereléseit tulajdonították el, ami pótolhatatlan. A rajta lévő ruhája, a pénztárcája, az iratai, a fényképezőgépe és a sisakja maradt meg. Hiába gyors intézkedés a bicikli nem került elő, ám az interneten keresztül az emberek szinte egyszerre „siettek” a férfi segítségére.

-Az út folytatódik, csak a bringa került máshoz, a vágy látni a világot, maradt nálam – írta a közösségi oldalán Farkas Arnold. – A nehézségek ellenére megint bebizonyosodott, hogy a szerencse gyermeke vagyok. Rengeteg biztató levelet, telefonhívást kaptam. Sokak a számlaszámomat kérték, de sokat spóroltam, így pénzre nincs szükségem.

A kanizsai, ám már évek óta Norvégiában élő orvos, Karosi Zoltán egy kerékpárt ajánlott fel, mely a visszaúton segíthet.

A 32 éves férfi a könnyeivel küszködve beszélt a lelki támogatásokról is.

- Nem is tudom elmondani mit jelent, de talán a szeretet a legjobb szó erre – tette hozzá. – Kívánom, mindenki sokszorosan kapja vissza azt amit nekem adott.

Arnold a segítőivel két hónapig, jószerivel stoppal fedezi fel a norvég vidéket, majd az orvostól kapott biciklivel tér haza Nagykanizsára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!