Hírek

2015.06.27. 12:11

Növények napja Zala megyében: gyógyítanak és gyönyörködhetnek (frissítve)

A növények napját tartották szombaton Zala megyében. Alsónemesapátiban a második fűvésznapot rendezték meg, Milejszegen tündérkertet avattak, Nagypáliban a rózsák kertjét adták át.

Arany Gábor

Fűben, fában az orvosság, a régi mondás igazságát a modern kor embere is mind inkább megérti. Alsónemesapátiban a Harangláb egyesület tagjai tavaly alakították ki a Bodzatanyánál a füvészkertjüket, ahol tízféle gyógynövényt nevelnek, mutatnak be, árulta el Fábiánné Simon Klára elnök. Ez adta akkor az apropót a fűvésznap megrendezésére, amit idén folytattak.

A gyógynövények szerepéről életünkben, és az alkalmazhatóságukról Takács Ferenc tartott előadást. A zalaszentgyörgyi származású, zánkai füvesemberként ismert 72 éves kertészmérnök szerint az alapvető gyógynövényeket mindenkinek ismernie kellene. tegyük hozzá, nemcsak azért, mert hatásosak mindenféle nyavalyára, hanem bevételt is hozhatnak. A természetes anyagok iránt ugyanis rohamosan nő a kereslet. Erre alapítva munkahelyeket lehet teremteni, hívta fel a figyelmet a lehetőségre dr. Kovács Lajos marketing szakember.

A vidék fejlődésének lehetőségét is látják a rózsák termesztésében Nagypáliban. A mindig innovatív ötleteiről ismert település öko-völgyében szombaton délután avatták fel a magyar rózsák kertjét, ahol 6500 rózsatő és sok más különleges növény társulása látható.

Az ősi gyümölcsfafajták megmentésére indított tündérkert mozgalomhoz a Kárpát-medencében eddig már száznál több település csatlakozott. Szombat óta közéjük tartozik a 350 lakosú Milejszeg is, ahol a falunapi programok részeként átadták az őshonos fák 3000 négyzetméteres génbankját.

– Két évvel ezelőtt vetette fel Nagy András, hogy hozzuk létre mi is a tündérkertünket – idézte fel a kezdetet Fonyadt Róbert polgármester. A Zsuppán-kert Budapestről Milejszegre települt tulajdonosának ötlete elnyerte a falubeliek tetszését. Helybeli családoktól kapott oltóágakat Kovács Gyula pórszombati erdész, a tündérkertek megálmodója vette gondozásba. A rózsásszegi temető alatti területen az idén kezdődtek a munkák. Az iskolázott növények kiültetéséhez május közepén fogtak hozzá: negyven önkéntes jelentkezett munkára. Féltucatnyi gyümölcsfafajta több változatából (például alma, barack, naspolya, körte, cseresznye, berkenye) 45 fácska került a földbe. A gondozásuk most még közmunkások feladata, de terveik szerint a fák „örökbe fogadhatók” lesznek. A közösen gondozott fák visszaolthatók lesznek majd a saját kertekbe, hogy a gazdák ismerjék meg a legértékesebb fajtákat.

Örökségünk részét képezik ezek a fajták, s meg kell őriznünk, mert aki a múltját elveszíti, annak jövője sem lesz, utalt rá beszédében Kovács Gyula erdész, aki napjainkra 2000-nél több gyümölcsfafajtát gyűjtött össze.

A biológiai sokféleség megőrzése alapvető érdekünk, mert ez a biztonságos élelmiszerellátás egyik záloga, hívta fel rá a figyelmet V. Németh Zsolt államtitkár. A tündérkertek segítenek felfedezni, megőrizni saját értékeinket, mutatott rá Vigh László országgyűlés képviselő.

Végül Nagy András köszönetet mondott a falubelieknek a segítségért, az összefogásért és arra bíztatott, gyűjtsék össze, vessék papírra a különböző fajtájú gyümölcsökhöz kapcsolódó ismereteiket mielőtt ezek még elenyésznének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!