Hírek

2016.10.26. 14:44

Nyelvet is tanul a fogvatartott - együttműködés a szakképző centrummal

Október eleje óta német nyelvet, informatikát és vállalati ismereteket tanulhat 12 fogvatartott a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Magyar Hajnalka

Az ehhez szükséges együttműködési megállapodást szerdán írta alá Simon Attila BV ezredes, intézetparancsnok, valamint Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Szabó Károly és Simon Attila látta el kézjegyével a megállapodást
Fotó: Szépné Tóth Györgyi

Utóbbi elmondta, országos kezdeményezés, hogy a szakképzési centrumok a maguk képzési kínálatával segítsék a fogvatartottak reintegrációját a munka világába. Mivel a felnőttképzés is profiljukba vág, októbertől 300 órás német nyelvi képzést indítottak, amihez 150 órás informatikai felkészítés és 50 órás vállalati ismeretek oktatás társul. Az iskolarendszerű oktatás ingyenes, s az év végén lehetőség nyílik OKJ-s vizsgát tenni. Ez nem kötelező, de az elsajátított gyakorlatorientált tudással csak nyerhetnek a fogvatartottak - hangsúlyozta Szabó Károly. További terveikről elmondta, pályázati forrásokból piacképes szakmákat is oktatnának a börtönben, mint például festő-mázoló, cukrász vagy kőműves.

Simon Attila hozzátette, a fogvatartottak érdeklődéssel és örömmel fogadták a lehetőséget, a kezdeti visszajelzések nagyon pozitívak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!