Hírek

2016.02.25. 12:23

Pálinka? A világ legjobb itala, jobb, mint a vodka! Interjú egy ukrán cserediákkal

Rengeteg vicces videó kering az interneten arról, ahogy külföldi emberek szembesülnek hungarikumokkal, magyar szokásokkal.

Mikó-Baráth György

Különféle cikkek is íródtak már abban a témában, hogy mik lehetnek a legérdekesebb ételek, italok Magyarországon egy külhoni ember számára. Riportalanyunk, Roman Geletei az ukrajnai Lvivből érkezett cserediákként a Nyugat-magyarországi Egyetemre, s több éven keresztül tanult már Münchenben is. Mondhatni, nem érkezett túl messziről, mégis számtalan érdekességet tudott neki mutatni hazánk.

Először afelől érdeklődtünk, hogy mi volt a fő ok, hogy Roman Magyarországon folytatta tanulmányait. „Sokat hallottam már Magyarországról. Németországban 5 évig tanultam, sok magyar barátom lett. Ott azt tapasztaltam, hogy minden magyar kedves és barátságos, ezért gondoltam, ha van egy ilyen lehetőség, miért ne vágjak bele? Ha már megtanulhatok még egy nyelven, miért ne legyen az a magyar? Magyarország nincs is messze Ukrajnától, s nincs messze Münchentől sem. A munkaerőpiacon is sokat segíthet, hogy beszélek ukránul, oroszul, németül, angolul s most már remélem, hogy magyarul is hibátlanul fogok tudni kommunikálni."

Roman Geletei (jobbra) és barátja, az interjút tolmácsként segítő Gerencsér Norbert

- Mi a véleményed a magyar ételekről, italokról? - kérdeztük.

- Nagyon finom, nagyon jó a magyar konyha. Sokkal jobb, mint a német. Viszont nagyon hasonlít az ukránhoz! A kedvencem a pörkölt és a tejfölös lángos, na és persze a pálinka! A pálinka a világ legjobb itala, jobb, mint a vodka!

- Mit gondolsz arról, hogy állítólag a magyar nők a legszebbek a világon s mulatni is talán a magyarok tudnak legjobban?

- Hát, a lányok kérdése száz százalékig igaz! Nagyon szépek a magyar lányok! Bulizni diszkóban még nem voltam, csak tipikus magyar házibuliban, tetszett az is. De voltam egy böllérversenyen a hétvégén, az még inkább tetszett! Sok finom étel és sok finom pálinka,  hajnalig mulatság!

Az országgal kapcsolatos negatív sztereotípiákra is rákérdeztünk. Például arra, hogy a magyar ember állandóan panaszkodik, siránkozik. Amikor ezt a kérdést feltettük Romannak, kétszer is visszakérdezett, hogy biztosan ezt akarjuk-e tőle kérdezni.

- Nem vettem észre semmi ilyet. Szerintem ez csak egy legenda, senki nem tudja, hogy ki, s miért mondja. Ez csak egy „rossz hagyomány."

Komolyabb témák iránt is érdeklődtünk. Először arról, hogy miként vélekedik ő a kárpátaljai magyarságról, s mit gondol, milyen az ukrán megítélés erről a régióról?

- Távoli rokonaim élnek Kárpátalján. Én tíz-tizenötször is voltam már ott. Nagyon szegény emberek sajnos, de sok magyar segítséget kapnak. Hallottam több olyan esetről is, hogy ukrán gyerekek utaztak a Balatonhoz, s ott két hétig pihennek. Szegénység miatt vannak hajléktalanszállók Ungváron, s itt is láttam, hogy Magyarország támogatja ezeket a létesítményeket. Kárpátalján mindenki beszél magyarul, ezt én nagyon szép dolognak tartom. Nem tudom, hogy mi az ukrán népi vélemény, de én nem tapasztaltam semmi negatívat se Magyarországról, se a kárpátaljai magyarságról. Mi is gyakran járunk oda nyaralni, nyilván, ha rossz lenne a helyzet, nem járnánk oda. Nekem úgy tűnik, mintha a kárpátaljai részt nem támogatná az ukrán állam, ezért is ennyire szegény ez a régió."

- Milyen különbség jut eszedbe Magyarország és Ukrajna között?

- Alapvetően nem látok sok különbséget. Talán ami érdekes, hogy Ukrajnában minden mindig nyitva van, Magyarországon viszont vasárnap minden zárva van, ezt nem értem, hogy miért van így.

Végül Roman jövőt illető terveiről érdeklődtünk.

- Igazából nem vagyok az a tervezős fajta. Azt se tudom még, hogy holnap mit fogok csinálni (nevet). Remélem, lesz egyszer egy nagy irodám és igazgató leszek (ismét nevet).

Arra, hogy a magyarországi mindennapjait Roman érdekesen töltse el, egy új egyetemi szervezet, a Mentor program felügyel. Vezetőjüktől, Sebestyén Gábortól megtudtuk, hogy egy egészen új kezdeményezésről van szó, amely arra fókuszál, hogy minél több magyar barátot, s új élményt szerezzenek az itt tanuló cserediákok (jelenleg 10 török, 8 kínai s Román Geletei, mint ukrán hallgató tanul a Nyugat-magyarországi Egyetemen). A cél az, hogy minden hallgató a félév végén olyan pozitív élményekkel, és jó véleménnyel rendelkezzen hazánkról, mint riportalanyunk, Roman Geletei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!