Hírek

2013.12.09. 17:50

Pillanatokon múlt az élete

Zalaegerszeg - Szén-monoxid mérgezést kapott a fürdőszobában egy édesanya, gyermekei mentették meg az életét.

Szabó Judit

 

Pinczés Réka és Pinczés Patrik a fürdőszoba előtt. Édesanyjuk bent elájult a szén-monoxidtól. Patrik betörte az ajtót, hogy kihozzák Fotó: Katona Tibor

A zalaegerszegi Hadnagy Emőke múlt kedden a fürdőszobában elgyengült és levegő után kezdett kapkodni. Sejtette, hogy szén-monoxid mérgezése lehet, és ki akart menni kulcsra zárt, földszinti helyiségből. Szólni akart a gyerekeknek, hogy hívjanak orvost, de már nem volt ereje hozzá, elvesztette az eszméletét.

Gyermekei, a 17 éves Pinczés Réka és a 13 éves Pinczés Patrik az emeleten arra lettek figyelmesek, hogy édesanyjuk furcsa hangokat hallat. mintha fojtogatnák.

Először azt hittük, betörő van a házban, és lesiettünk a földszintre mondta Patrik.

-Az öcsém a konyhapultról felkapott egy kést útközben tette hozzá Réka. Aztán rájöttek, hogy nem történt betörés, de nagy a baj.

Mivel a fürdőszoba be volt zárva, nem tudtak bemenni, és be se tudták törni az ajtót. Réka a telefonhoz szaladt mentőt hívni, Patrik pedig le a pincébe egy baltáért. Egyetlen ütéssel betörte az ajtót, majd benyúlt és a kulccsal kinyitotta.

-Anya a földön feküdt és levegőért kapkodott. Nagyon ijesztő volt, de nem volt idő gondolkodni, Rékával kihúztuk őt a helyiségből.

-Ezt javasolták a mentők, akik rögtön szén-monoxid mérgezésre gyanakodtak. Azt mondták, anyát fektessük oldalra, és mindenhol nyissuk ki az ablakot - folytatta Réka.

A mentők öt perc alatt kiértek és bevitték Hadnagy Emőkét a kórházba. Oxigénnel látták el, a mentőautóban tért magához.

Néhány fontos tudnivaló a szén-monoxid-mérgezésről. Riportunk szereplőinél ma már minden helyiségben van CO-mérő készülék Fotó: illusztráció

A házat átvizsgálták a katasztrófavédelmi szervezet munkatársai. A gyerekek nem alhattak ott aznap éjjel, a nagyszüleiknél töltötték az éjszakát. Emőkét másnap kiengedték a kórházból.

Lapunknak elmondta: a kazánt és a cserépkályhát párhuzamosan használták, s valahogyan visszajött az égéstermék a kéményből. Ez okozta a kis híján tragédiába torkolló balesetet.

-A tűzoltók minden helyiségben megmérték a szén-monoxid szintet, az egész házban határérték felett volt - említette Réka.

-Én sem voltam jól, néhány órával a történtek előtt fájt a fejem és a hasam, és aluszékony voltam - emlékezett vissza Patrik, aki legutóbb éppen a szén-monoxiddal kapcsolatos tudnivalókból felelt kémia órán, ötösre. Réka pedig a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elsősegély tanfolyamon találkozott a témával.

-Lassan ülepedik bennünk ez az eset, még fel sem fogjuk igazán - mondta az édesanya. A történtek óta változtattunk néhány dolgon. Szinte az összes kulcsot eldobtuk, inkább kopogunk, hogy megtudjuk, foglalt-e a fürdő... A cserépkályhát se használjuk, s a tűzoltók megjavították a kazánt, mert abban is találtak kisebb hibát.

Ezen kívül minden helyiségbe beszereltettünk szén-monoxid mérőt. Tisztában voltunk azzal, hogy ez a gáz mennyire veszélyes, tudtuk, hogy színtelen és szagtalan, és szinte észrevehetetlenül képes ölni, de azt soha nem gondoltam volna, hogy ebben a házban is előfordulhat mérgezés. Csak pillanatokon és persze a gyermekeim helytállásán múlt az életem. Nagyon büszke vagyok rájuk - nyilatkozta Hadnagy Emőke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!