Hírek

2016.07.15. 15:18

Portákon át zúdult az ár

Pókaszepetk – Félszáz baromfija pusztult el a szerda éjszakai viharban a Kossuth utcában lakó Varga Józsefnének.

Arany Gábor

Véleménye szerint a baj fő oka, hogy a vízműhöz vezető út felújítását elhibázták, emiatt a dombról lezúduló víz a portákon átömölve éri el a feliszapolódott árkokat. Ottjártunkkor még jól látszottak az esőt követő mocskos áradat nyomai.

Mindent elöntött az iszapos áradat szerdán este. Vargáné a kertjük végében mutatja az árkot, amit a vihar után ásott
Fotó: Katona Tibor

– Éjszaka közepén zseblámpa fényénél próbáltam menteni a kutyát meg a csirkéket, tyúkokat. Ötvenegy baromfi így is elpusztult – idézte fel Vargáné.

Az idős asszony a hét közbeni eső után több köbméter földet mozgatott meg, árkokat ásott a portája végébe, hogy a víz legközelebb elkerülje az udvarát. Nem biztos, hogy lesz eredménye, mert ott az út, ami nem enged szabad folyást.

– Régen ez az út vezette le a vizet is a domboldalról, a faluból meg az árkokon keresztül jut el a Zalába. Három éve felújították az utat, amitől magasabb lett, mellette az árok megszűnt, ugyan van egy darabon a szélén csatorna, de használhatatlan, így aztán a víz azóta elönti a portákat. Olyan is volt, ahonnan 25 kocsi iszapot hordtak el – magyarázta.

Az önkormányzatnál érdeklődve Bucsák Katalin jegyző elmondta, 15,6 millió forintos vis maior támogatási kérelmet nyújtottak be a helyreállítás költségeire. Pályázatuk megkapta az illetékes hivatalok támogatását, a minisztériumi döntésre azonban várni kell.

Tóth András polgármester közölte, a falu több utcáját érintették az áradások, az önkormányzat saját erőből kezdi el a szükséges beavatkozásokat. Egyebek mellett új átereszt kell építeni, és a vízelvezető rendszer tisztítása sem maradhat el, amihez a lakosság, és vállalkozások közreműködését is várja. A vízműhöz vezető úttal kapcsolatban közölte, megoldást keresnek rá, hogy a domboldalról lezúduló víz ne okozzon újra kárt. Határozottan kijelentette, a munkálatokat még ebben az évben el kell végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!