Hírek

2015.07.04. 14:20

Sült keszeg és halászlé

Gyenesdiás – Az I. Balatoni Hal – és Termelői piac ad otthont a Keszegfesztiválnak, ahol nem csak finom falatokkal, hanem szórakoztató programokkal is várják a vendégeket.

Keszey Ágnes

A halak – és persze főként a keszegé a főszerep ezen a hétvégén. Szombaton, a Keszegfesztivál első napján Miklós Beatrix, a tavalyi év gasztronómusa címmel kitüntetett  szakembere  a halászléfőzésről  és a hazai  halfogyasztásról szólt. Előadásából kiderült,  hogy hazánkban egy ember egy év alatt  átlagosan négy- négy és fél kiló halat eszik meg , s ezzel Európában utolsó előttiek vagyunk. A gasztronómiai szakemberek célja, hogy növekedjen ez a mennyiség, mert a hal egészséges táplálék. A  Keszegfesztiválra ellátogatók mindenesetre többféle formában is  ehetik a halat.

Radócsi Erzsébet  is kínálta a frissen sült keszeget

Tombor László,  Kun Lászlóné és Szilágyi Béla a Keszegfesztiválra érkezett Gyenesdiásra, meg is kóstolták a sült halat

Helyi civil szervezetek kínálják az általuk sütött keszeget, több mázsa vár a vendégekre, mely a szervezők szándéka szerint el is fogy majd. Vasárnap  11.00 órától halászléfőző versenyt rendeznek, ahol az ország minden halas tájegységének levesét kínálják majd a csapatok – 14.00 órától.  A zsűri elnöke – egyben a vasárnap házigazdája - Benke László, olimpiai bajnok mesterszakács lesz.  Délután a vendégek halgasztronómai különlegességek címmel hallhatnak előadást, a gyerekeket halas játékokkal várják, a nap pedig a Zalai Balaton-part fúvósegyüttes 18.00 órakor kezdődő fellépésével zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!