2015.07.04. 14:20
Sült keszeg és halászlé
Gyenesdiás – Az I. Balatoni Hal – és Termelői piac ad otthont a Keszegfesztiválnak, ahol nem csak finom falatokkal, hanem szórakoztató programokkal is várják a vendégeket.
A halak – és persze főként a keszegé a főszerep ezen a hétvégén. Szombaton, a Keszegfesztivál első napján Miklós Beatrix, a tavalyi év gasztronómusa címmel kitüntetett szakembere a halászléfőzésről és a hazai halfogyasztásról szólt. Előadásából kiderült, hogy hazánkban egy ember egy év alatt átlagosan négy- négy és fél kiló halat eszik meg , s ezzel Európában utolsó előttiek vagyunk. A gasztronómiai szakemberek célja, hogy növekedjen ez a mennyiség, mert a hal egészséges táplálék. A Keszegfesztiválra ellátogatók mindenesetre többféle formában is ehetik a halat.
Radócsi Erzsébet is kínálta a frissen sült keszeget
Tombor László, Kun Lászlóné és Szilágyi Béla a Keszegfesztiválra érkezett Gyenesdiásra, meg is kóstolták a sült halat
Helyi civil szervezetek kínálják az általuk sütött keszeget, több mázsa vár a vendégekre, mely a szervezők szándéka szerint el is fogy majd. Vasárnap 11.00 órától halászléfőző versenyt rendeznek, ahol az ország minden halas tájegységének levesét kínálják majd a csapatok – 14.00 órától. A zsűri elnöke – egyben a vasárnap házigazdája - Benke László, olimpiai bajnok mesterszakács lesz. Délután a vendégek halgasztronómai különlegességek címmel hallhatnak előadást, a gyerekeket halas játékokkal várják, a nap pedig a Zalai Balaton-part fúvósegyüttes 18.00 órakor kezdődő fellépésével zárul.