Hírek

2013.03.26. 18:02

Számlaszerű üzleti ajánlattal húzzák le a vállalkozásokat

Zalaegerszeg - Ne fizessen rutinból azért, amit nem is kért! Ez tanácsolható mindenkinek, aki számlaszerű levelet kap a budapesti Telefonkönyv Magyarország Kft.-től.

Arany Gábor

Az egyik nagy hazai telekommunikációs cég által használt betűformát és színt másoló Telefonkönyv fejlécű levél arról tájékoztatja a címzettet, hogy a megjelenítés a 2013-as Telefonkönyvben 37 400 forintba kerül. A befizetési határidő 2013. március 29.   A csalásszagú történetet Nagy Ernőné osztotta meg velünk. Őt és férjét nem először próbálják meg rászedni ezzel a trükkel. A történetben a csapdát, mint annyiszor, most is az apró betűs részben rejtették el. Ha a címzettek az első meghökkenésük után veszik a fáradságot, hogy elolvassák, biztos, hogy nem fizetnek. Sokan viszont nem nézik át tüzetesen a levél sűrűn írt hátoldalát.  Pedig érdemes, a cég ugyanis nem ad ki telefonkönyvet, hanem az adatokat az interneten teszi közzé. De azt sem garantálják, hogy ez mindig elérhető, amint azt az üzleti feltételek között írják.

A számlaszerű levelet küldője egyébként adóbizonylatnak nem minősülő dokumentumnak, üzleti ajánlatnak nevezi. Az ajánlat elutasítható, de önkéntes befizetés esetén elfogadottnak tekintik, és akkor már 12 hónapra szól a szerződés. Ám az említett összeg csak negyedéves díjat jelent, azaz jönnek majd a további 37 400 forintos számlák. Ráadásul írásos lemondás nélkül további 12 hónap automatikus meghosszabbodást eredményez. Lemondani  a cég szerint  vagy az első befizetéstől 10 napon belül lehet ajánlott levélben, vagy a 12 hónap lejárta előtt legalább 30 nappal lehet. Jó hír, hogy telefonkönyvben utazó budapesti kft. csak vállalkozásokra hajt. Legalábbis azt írják, hogy természetes személyek, akik nem címzettjei az ajánlatnak és nem lehetnek a társaság ügyfelei, visszakaphatják a befizetett pénzt, kérelmük alapján. Ha kérik, ha rájönnek, hogy átverték őket.

Nem részletezzük tovább. A telefonkönyves trükk régi, már hét évvel ezelőtt született elmarasztalás a megtévesztő magatartásért. Folyt nyomozás, büntetőeljárás is csalás gyanújával az ügyfeleket több tízmillió forinttal lehúzó vállalkozók ellen. Erről számos információ található a világhálón. A legfontosabb: senki ne fizessen azért, amit nem kért, nem rendelt meg, aminek jogszerűségében kételkedik.

Végül: az igazi telefonkönyv ingyen jár az előfizetőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!