Hírek

2017.01.17. 16:26

Szárnyas oltár és ünnepi tárlat

Vonyarcvashegy –Ötrészes, összehajtható szárnyas oltárt készít a z ifjú zalai alkotó, Vollein Ferenc. A Jézus mennybemenetele és az Úr angyalai az üres keresztnél című művet a Völgyi-Sikonda Kortárs Gyűjtemény megrendelésére festette.

Keszey Ágnes

A néhány hét múlva tizennyolcadik évét betöltő, s művészeti sikerekkel büszkélkedhető alkotó ottjártunkkor egy önarckép vázlata előtt ült vonyarcvashegyi otthonában. Kedvenc állatai, macskája és kutyája, s egy örvös galamb is szerepel a készülő festményen, csakúgy, mint a Balaton, a badacsonyi táj, s természetesen a festőpaletta. Azt mesélte, először mindig megálmodja, megrajzolja, végül megfesti műveit.

– Először mindig megfestem az ember arcát, a kezét, utána ruháját, a legvégén a hátteret. A Balaton nekem a nyugalmat, meghittséget, a csendet jelenti. Kékkel és sok színnel, árnyalatosan jelenítem meg. Szeretem az azúrkéket. A ruhám narancssárga lesz, az is kedvenc színem – mutatta be készülő alkotását.

Míg a festő alkotott, az említett szárnyas oltár a ház másik helyiségében, az asztalon száradt. Ezt a téli szünet idején készítette el Vollein Ferenc egy kortárs gyűjteménybe.

– Erre felkért a Völgyi- Sikonda műgyűjtő házaspár. A mű fatáblára készült,  először le lett alapozva, megrajzoltam, utána megfestettem. A két, becsukható szárny előtt ott van az Úr angyala, Jézus üres keresztjénél. Ha kinyitjuk az oltár két szárnyát, akkor látjuk Krisztus mennybemenetelét. Rajta van Szűz Mária, és 11 apostol. Júdás felakasztotta magát, mert Jézust elárulta sumák módon, ezüst pénzért  – mutatta be az alkotást a fiatal alkotó. Édesapja, Vollein József hozzátette: segítségképpen fiának, az alkotáshoz rengeteg könyvet kikölcsönzött.

– Ez a késő gótika műfaja, a 13. – 16. század között volt nagy divat. Szárnyas oltárokat készítettek templomokba és kisebbeket, házi szárnyas oltárokat is – mesélte az édesapa, hozzátéve, hogy neves kortárs festőművészek alkotásai mellé kerül a műgyűjtő házaspár katalógusába, s vándorkiállításába Ferenc alkotása.

A fiatal festőművész számára a vallásos témák – az őt lenyűgöző toszkán és balatoni tájak mellett- legszívesebben festett jelenetei közé tartoznak: ismeri az Ó--és Újszövetség történeteit. A Szent Márton megkereszteli édesanyját című alkotása a közelmúltban bekerült a Vatikáni Múzeumba és Képtárba. Ez alkalomból tavaly októberben Rómában, a Szent Péter téren általános pápai audiencián fogadta a képzőművészt a Szentatya.

- Kiállításokra és megrendelésekre is festek, ez nagyon jó érzés. Mikor festek, zenét szoktam hallhatni. Ihletet ad a festéshez, ellazítja a gondolataimat – mesélte Vollein Ferenc, aki    a zalaegerszegi Zsinagógában, 18. születésnapja alkalmából, februárban nyíló tárlatra készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!