Hírek

2017.04.17. 18:25

Szemetelnek és árnyékolnak, de szükség van a fákra!

Zalaegerszeg - Szinte ligetes környezetben, lombok mögött bújik meg a páterdombi társasház, a lakók egy része azonban szeretné, ha megritkulnának a fák.

Arany Gábor

A március 27-i közgyűlésen olyan határozatot fogadtak el a Kinizsi utca 76-ban, amiben kérik a társasház déli és keleti oldalán álló fenyőfák ritkítását, minden második fa kivágását, az északi oldalon álló fák nyírását, rendbetételét. A döntéssel azonban nem ért mindenki egyet. Horváth Erika, aki több évtizede, a kezdetektől itt lakik, félti a termetesre nőtt, nyáron kellemes árnyékot adó fákat.

- Más örülne, ha ilyen szép parkosított környezetben lakhatna, itt meg szinte harcolni kell érte - fogalmazta meg véleményét, és megmutatta, hogy több fát már meg is jelöltek kivágásra.

Ez azonban nem csak a társasházi lakók elhatározásától függ, mert a fákhoz csak akkor lehet hozzányúlni, ha az önkormányzat engedélyt ad. Ezt már Székely Róbert, a polgármesteri hivatal erdőgazdálkodási szakreferense közölte érdeklődésünkre. Elmondta, a közterületen álló fa kivágásához engedélyt kell kérni, az eljárási illeték 3000 forintba kerül.

Horváth Erika az egyik kivágásra szánt fenyőt mutatja, ő szeretné megmenteni a fákat  Fotó: Arany Gábor

- A kérelemről a hivatal dönt helyszíni szemlét követően - folytatta a tájékoztatást a szakreferens. - Általában ép, egészséges fa kivágása nem kap engedélyt, amennyiben erre mégis sor kerül, akkor a fát lehetőség szerint helyben vagy a közelben ültetéssel pótolni kell - mondta.

A konkrét esetre kitérve a szakreferens közölte, a közgyűlési határozatban szereplő több fához képest a legutóbbi helyszíni egyeztetéskor már csak négy eltávolítását kérték a lakók képviseletében.

Székely Róbert úgy látja, megosztott a közösség a fák sorsát illetően. Van, aki minél többet vágatna ki, más egyet sem engedélyezne. A szakreferens arról számolt be, hogy értékesebb fa esetében nem méltányolnák a lakók kérését pusztán azért, mert őket zavarja a növény. A Kinizsi utca 76-ban fenyők, tuják és nyírfák kivágását kezdeményezte néhány lakó. Egyebek mellett azt is panaszolták, hogy a nyírfák levele, termése szennyezi a környezetet, de ezek a fák már akkor ott voltak, amikor a társasházat felépítették, hívta fel a figyelmet a szakember. Információja szerint a végül beadandó kérelemben már csak négy fenyő kivágását kérik, a nyíreket már kihagyták.

Székely Róbert úgy látja, a kérelemben érintett négy fenyő közül kettő nagyon közel van a házhoz, egy a világítótestet árnyékolja, de szakmai szempontok, az egészségi állapotuk nem indokolja a kivágásukat. Ha a kivágásra mégis sor kerül, az önkormányzattal egyeztetett helyen, ez esetben a társasházhoz közeli zöldterületen kell elültetni a pótlást, tette hozzá.

Azt nem lehet tudni, hogy erre mikor kerül sor, mert az engedélykérelem még nem érkezett be a hivatalhoz. Amennyiben jóváhagyják a lakók kérését, akkor a fák kivágásával és pótlásával kapcsolatos költségeket a társasháznak kell kifizetnie, ennek összege akár több százezer forint is lehet, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!