Hírek

2016.06.21. 16:05

Szent Borbála védelmében - új szoborral gazdagodott a MOGIM parkja

Zalaegerszeg - Szent Borbála, a bányászok védelmezője egészalakos bronzszobrát avatták fel kedden a Magyar Olaj-és Gázipari Múzeumban.

Magyar Hajnalka

A MOGIM több éve dajkált tervét váltotta valóra Gáspár Géza szobrászművész alkotása, amelyhez kapcsolódóan kiállítás is nyílt a múzeum Szent Borbála gyűjteményéből. Az ünnepségen Vas Erna fuvolaművész játékát követően elsőként Szakál Tamás, a Magyar Bányászati Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket, s szólt az iparág előtt álló kihívásokról.

Gáspár Géza szobrászművész alkotását Jesch Aladár (balról), valamint Tóth János leplezte le a szoboravató ünnepségen. Fotó: Pezzetta Umberto

Ezután Tóth János múzeumigazgató tolmácsolta Fritsch László, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatója avatóbeszédét, aki váratlan akadályoztatás miatt nem lehetett jelen. Szólt a Borbála kultusz kialakulásáról, annak újjáélesztéséről, valamint a szobor illő szimbolikájáról, s köszönetet mondott minden támogatónak. A lepel eltávolítását követően dr. Veres András kinevezett győri megyéspüspök szentelte fel az alkotást, bízva abban, hogy sokan segítőre lelnek Borbálában, aki az élő hit, a bízó remény és a tevékeny szeretet képviselője volt.

A szobor megszületésének történetét, valamint az alkotó munkásságát Jesch Aladár, a VABEKO Kft. műszaki vezetője hozta közel a hallgatósághoz, majd Fehér János, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg a védőszent különféle ábrázolásait felvonultató kiállítást.

A program zárásaként Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke átadta rendeltetésének a park felújított szökőkútját, amit 1989-ben, a múzeum fennállásának 20. évfordulójára állítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!