Hírek

2017.08.22. 18:35

Szent Istvánra emlékezett az Örömzene Alapítvány és a Kertvárosi templom karitatív csoportja

ZALAEGERSZEG Az Örömzene Alapítvány és a Kertvárosi templom karitatív csoportjai szervezésében 16. alkalommal került megrendezésre a Szent István Emléktúra augusztus 18-án, pénteken este.

Civil Tudósítónktól

Az elmúlt években - Szent István emlékezetét ápolva - a Zala völgye legszebb szakrális helyein járt a zarándoklat Pusztacsatártól Dobronhegyen át a Borosán-völgyig. Úti keresztek, haranglábak, kápolnák, templomok felkeresése a cél, így az elhanyagoltabb szent helyek is a figyelem középpontjába kerülhetnek.

Az idei túra útvonala a festői kilátást nyújtó Jánkahegyen keresztül vezetett, a Keresztek útján. Az este búcsúi szentmisével indult a zalaegerszegi Szent Ilona temetőkápolnánál. A misét Stróber László esperes celebrálta, a liturgiai szolgálatot az Örömzene Kórus látta el Standi Gyuláné vezetésével. A zarándokok hat csapata ezt követően indult útnak, hogy felkeresse az öt állomást. Érkeztek fiatalok a Kertvárosból, Zalaszentgyörgyről, felnőttek Zalaegerszegről és Zalalövőről is.

A zarándokok a túra egyik állomásán Fotó: a szerző

Az első állomáson, a törökellenes harcoknak emléket állító, Németh János készítette emlékműnél Árpád-kori fegyverekre kellett ráismerni, és harcos őseink nyomába lépve a célbadobást gyakorolni. Az Orsolya téren a koronázó ékszereket sorolták fel a csapatok és a Szent Korona elgurult drágaköveit keresték meg. E két helyen az Örömzene Kórus szülői várták a zarándokokat. A harmadik állomáson, a Jánkahegy gerincét védelmező Szent Antal kápolnánál Galbavy Zoltán képviselő, valamint segítői és a gondnokok adtak feladatokat a csapatoknak. Szent István-szobrokat és Szent István titulusú templomokat kellett felismerni. A közelben álló fakeresztnél Árpád-házi szentekhez és királyokhoz kapcsolódott a feladvány. Az utolsó állomáson, a kertvárosi templomnál az Árpád-korban már használt fűszereket, ételízesítőket lehetett kóstolni és a későbbi korok ízeitől különválasztani. Itt a túra két főszervezője, Horváth Mária, az Örömzene Alapítvány elnöke és Pesti Lászlóné, az Eötvös-iskola tanárnője várta a túrázókat.

Már sötét volt, amikor a kertvárosi templom közösségi termében, a szépen megterített asztaloknál a vándorok megpihenhettek. Sor került az emléklapok, oklevelek átadására és az alapítvány elnöke kihirdette a verseny végeredményét. A szép este éjszakai virrasztással zárult a templomban Istenért, hazáért és a magyarságért. A fiatalok zenés áhitatán a legnagyobb magyarokkal, Szent Istvánnal, Szent Imrével, Szent Erzsébettel, Széchenyivel, Rákóczival, Szentgyörgyi Alberttel együtt imádkoztak a virrasztók. Köszönet Kürnyek Róbert atyának a helyszín biztosításáért, a karitász tagjainak a rendrakásért.

A csaknem száz zarándok Szent István súlyos emlékezetét a szívébe zárva tért haza a túráról.

Standi Gyuláné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!