Hírek

2015.11.06. 14:13

Szent Márton ünnepe

Szent Márton évenként visszatérő ünnepei közül kiemelkedik az idei. Ez évi ünnepétől (november 11.) kezdődően egy éven át reá akarunk emlékezni, nemcsak Szombathelyen és a Szombathelyi Egyházmegyében, hanem szerte az országban, hiszen a 2016. évet mind a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, mind Magyarország Kormánya Szent Márton Évvé nyilvánította.

Zalai Hírlap

Szent Márton születésének 1700. évfordulóján lehetőségünk nyílik arra, hogy minél több fórumon, és minél szélesebb körben megismertessük az ő lelki hagyatékát. Ő hívőnek és nem hívőnek egyaránt ma is példát mutat emberségből és felebaráti szeretetből. Meggyőződésem, hogy sokat kell fejlődnünk ezen a téren mindnyájunknak, mert különben ideges jelent és szomorú jövőt teremtünk a magunk és szeretteink számára. Senki sem sziget! Nem zárkózhatunk a magunk szűk világába. Az Isten által teremtett embernek nem jó egyedül lenni. Emberekre, társakra van szüksége ahhoz, hogy személyiségében egész(séges) lehessen. Önzővé deformálódott társadalmunkban bizony erre külön oda kell figyelnünk, nehogy korunk szellemének áldozatává váljunk magunk is.

Dr. Veres András

Ahogy Szent Márton mások felé forduló életet élt, úgy kell nekünk is kilépni önmagunkból, szűk családi és baráti környezetünkből, és tágasabbra nyitni kapcsolatainkat. Igaz, erre csak az válik képessé, aki kész házastársára, családtagjaira több figyelmet fordítani. Sokan nem is veszik észre, hogy családban élő emberek, nagyon sokszor a gyermekek, mennyire magányosnak, feleslegesnek érzik magukat. Hány idős szülő panaszkodik arra, hogy gyermekei, unokái mintha elfeledkeztek volna róluk. Ha a családi kapcsolataink rendben vannak, akkor érdeklődésünk természetes módon nyiladozik mások felé is. Akkor nem fogunk úgy érezni, mint a költő: „Ó, csillag, mit sírsz! Messzebb te se vagy, / Mint egymástól itt a földi szívek! / A Sziriusz van tőlem távolabb / Vagy egy-egy társam, jaj, ki mondja meg? / Ó, jaj, barátság, és jaj, szerelem!”

Tanuljunk meg mindnyájan ebben az évben jobban odafigyelni szeretteinkre és a környezetünkben élőkre!

 

Dr. Veres András

szombathelyi megyés püspök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!