Hírek

2015.06.03. 12:41

Diákok szünidei munkán: van aki zsebpénzt gyűjt, van aki a családnak segít

Zalaegerszeg - A jövő hét végén befejeződik a tanév, idén is sok ezer diák igyekszik valamilyen munkát találni, hogy biztosítsa vagy kiegészítse a nyári zsebpénzét, illetve hozzájáruljon a családi kasszához.

Hajdu Péter

Sokan közülük nem várták ki az iskola végét, előre gondoltak a munkahelykeresésre. Milyen lehetőségük nyílik a fiataloknak? – érdeklődtünk Ludányi Zsolttól, az egyik iskolaszövetkezet zalaegerszegi és nagykanizsai kirendeltsége vezetőjétől.

– Sokféle munkát kínálunk a diákok számára idén nyárra is, ilyenkor körülbelül megháromszorozódik a partnereink száma. Köztük vannak ipari gyártók, önkormányzati cégek, mezőgazdasági és szolgáltató vállalkozások is. Egyik fő oka a megnövekedett igényeinknek, a szezonális munkáinkon túl, a szabadságolások időszaka – mondja a kirendeltségvezető.

– Keresünk jelentkezőket ipari összeszerelő cégektől kezdve, a fagyi áruson át, a szakmaibb jellegű munkakörökig, mint például AutoCAD-et használni tudó, műszaki rajzoló ismeretekkel rendelkező egyetemista diákokat is. Strandokra, köztük a hamarosan nyitó zalaegerszegi AquaCitybe pénztárosnak, jegyszedőnek, úszómesternek tudunk diákokat közvetíteni, a Balaton-parton pedig szezonális munkák egész tárháza áll rendelkezésre. A mezőgazdaságban is ezekben a napokban kezdődik a szezon a szamócaszedéssel – mondja a kirendeltségvezető.

Jövő héttől itt a szünidő, Pethő Patrícia, Janda Vanessza és Zuggó Zita Mónika hamarosan már mint a nyári munkahelyére jár majd egy-egy hónapig az AquaCitybe. Fotó: Pezzetta Umberto

Közölte, tavaly a megyében 750-1000 között volt a segítségükkel elhelyezkedők száma, országosan 40 ezer, és idén is hasonló nagyságrendre számítanak.

– A jelentkezési hullám már néhány hete elindult, most elsősorban a középiskolások jönnek munkát keresni, de sokan vannak a vizsgaidőszakot befejező, és a nyári szünetre hazautazó főiskolások is.

Ludányi Zsolt elmondta, a hivatalos minimálbér ugyanúgy vonatkozik a diákokra, mint a felnőttekre, ez óránként 604 forint, ami eddig is garantált volt náluk. De a keresettebb, kvalifikáltabb munkákkal jóval magasabb keresetet is el lehet érni.

– Előnyösebb, ha valamelyik iskolaszövetkezeten keresztül jelentkezik munkára a tanuló, mert úgy mindig rendezett, törvényes keretek közt dolgozik, több marad meg a béréből, mivel így csak szja-vonzata van a munkadíjának, ami 16 százalék, így a 604 forintból 507 forintot megkap. Másrészt, ha később el akar helyezkedni teljes állású munkavállalóként, nem veszik el az a plusz esélye, hogy első munkahelyesként támogatást kap majd utána a munkáltató. Előnyként szolgálhat a munkaerőpiacon, amire kiemelt figyelmet fordítunk, hogy megtanuljanak csapatban dolgozni, tapasztalatokat szerezzenek – mondta Ludányi Zsolt.

Zuggó Zita Mónikával, Pethő Patríciával és Janda Vanesszával nyári munkahelyükön, az AquaCityben találkoztunk.

– Most érettségiztem a Kölcseyben, és egy hónapot szeretnék dolgozni nyáron. A korábbi években csak rövidebb alkalmi munkákban volt részem. Majd július közepétől augusztus közepéig jövök dolgozni, csúszdaőr leszek. Ebből a pénzből egészítem ki a nyári zsebpénzemet. Fesztiválokra megyek, beterveztünk néhány balatoni nyaralást is a barátaimmal, ősztől pedig a Budapesti Gazdasági Főiskolán szeretnék továbbtanulni kereskedelmi marketing vagy turizmus-vendéglátás szakon. Pontosan nem tudom, mennyi lesz a keresetem, de 90 ezer forint körüli összegnek már örülnék – mondta Mónika.

Pethő Patrícia Szombathelyen, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen tanul sportszervező szakon. Ez a félév nem volt nehéz, nem kellett vizsgázni, számára gyakorlatilag három hete megkezdődött a szünidő.

– A korábbi években is vállaltam nyári munkát, de máshol. Idén csúszdaőrként, vagy medenceőrként dolgozom majd a fürdő nyitását követően. Úgy érzem, ma egy diák számára fontos, hogy a nyári céljaihoz saját pénzzel is rendelkezzen, persze szülői kiegészítést is kapok – így Patrícia.

Viszmeg Nikolett és Simon Noémi az egyik szoláriumban talált munkát, nemcsak a szünidőre. Fotó: Pezzetta Umberto

Vannak, akik nemcsak szezonálisan dolgoznak. Az egyik belvárosi szoláriumban találkoztunk Simon Noémival és Viszmeg Nikolettel, akik másodéves hallgatók az egészségügyi főiskolán tanulják az egészségügyi szervezést.

– Egy éve folyamatosan itt dolgozunk mind a ketten, elsőben a félév után kezdtünk. Nem akartam, hogy anyu annyit költsön rám, van egy öcsém is. A zsebpénzzel nem akarom terhelni a családot, ezért néztem saját kereset után. Ezt a munkát egy betanítás után el lehet végezni. Kommunikálni kell a vendéggel, aztán a munka végén kitakarítani – mondta Patrícia.

– Hárman vagyunk, egy anyuka a váltótársunk, aki megy az oviba a kislányáért, beosztjuk egymást, megegyezés szerint. Én egyébként nemcsak itt, hanem három helyen dolgozom. A vendéglátásban és a moziban is. Sajnos még nincs vége a vizsgáknak, holnap is lesz egy – közölte Mónika.

Arra a kérdésre, hogy a folyamatos munka mellett hogyan megy a tanulás, azt mondták, megoldják. Szükség esetén később fekszenek és korábban kelnek.

– A tanulással sem szabad lemaradni az ösztöndíj miatt. Megbeszéljük, melyikünk áll jobban, és szükség esetén a másikunk jön dolgozni – tette még hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!