Hírek

2017.07.19. 16:16

Zala: Megduplázódott diákszám és 60 millió diákmunkaprogramra

A Nemzetgazdasági Minisztérium idén is elindította a nyári diákmunkaprogramját. Megyénkben a 2013-as kezdő évhez képest több mint duplájára nőtt a jelentkező fiatalok száma.

Hajdu Péter

Az önkormányzatoknak a járási hivatalokhoz kellett benyújtani a felmerülő munkaerőigényüket, a diákok pedig már június 19-től regisztrálhattak az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál.

Dr. Árok Krisztinától, a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetőjétől érdeklődtünk e központi munkaerő-piaci program céljáról és zalai eredményéről.

– Ez a központi munkaerő-piaci program június 19-től augusztus 31-ig tart, és 16-25 év közötti, nappali tagozatos diákokat lehet bevonni. Fontos dolog, hogy a résztvevők már tanulóként munkatapasztalatot szerezhetnek, amellett, hogy jövedelemhez is jutnak, továbbá a kötelező szakmai gyakorlatukat is teljesíthetik a program keretében. Ezek mellett a hasznos dolgok mellett ráadásul sikerélményt ad a fiataloknak, akik élnek ezzel a lehetőséggel – mondta a program céljáról a főosztályvezető.

Reggelire gyűltek össze a gyerekek az Apáczai ebédlőjében, Szabó Rajmund  kifliosztásra készül Fotó: Katona Tibor

A diákmunkaprogram során az önkormányzatoknál, illetve az önkormányzati fenntartású intézményeknél, cégeknél helyezték el a jelentkezőket, 4 és 6 órás munkaviszonyban. A program megvalósítására a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból 65 millió forint áll a megyei kormányhivatal rendelkezésére.

– Mi elsősorban a négyórás munkaviszonyt preferáltuk azért, hogy minél több diáknak biztosítsunk lehetőséget. Két hónapig lehet alkalmazni a tanulókat ebben a programban, de szintén azért, hogy minél többen tudjanak dolgozni, megyénkben egy-egy hónapra vettük fel a fiatalokat. Ez a diákmunkaprogram 2013-ban indult először, akkor 343 fővel. Tavaly már megduplázódott az alkalmazott tanulók száma, akkor 682 főt vontunk be a programba. Idén pedig több mint 700 tanulóval számolunk, a legfrissebb statisztikám szerint 712 kérelem érkezett be a diákok részéről. A jelentkezések a megye majdnem minden önkormányzatát lefedik – mondta dr. Árok Krisztina.

Mivel augusztus 31-ig tart a program, és többnyire egyhónapos munkaviszonyt ajánlanak a szervezői, elvileg még nyitva áll a lehetőség. Bár a főosztályvezető szerint az önkormányzatok által bejelentett munkáltatói igények és helyek 99 százaléka már betelt, illetve foglalt Zala megyében, jelezve a lehetőség népszerűségét. Az alkalmazott fiatalok, ha szakképzettséget igénylő munkakörbe kerültek, akkor havi 120.750 forinttal, szakképzettséget nem igénylő munkakörben pedig 95.625 forint havi munkabérrel számolhatnak, természetesen a foglalkoztatásuk munkaidejének arányában, ami nyári kiegészítő keresetnek nem rossz.

– Eddig nagyon jók a visszajelzések mind a munkáltatók, mind a diákok köréből, akik közül sokan már nem először vesznek benne részt – fűzte hozzá a főosztályvezető.

Vannak, akik közvetlenül az önkormányzati hivatalokban kaptak lehetőséget egyszerűbb adminisztratív területen. A kisebb települési önkormányzatoknál a hivatalokban segédkeznek, máshol intézményeknél kaptak munkát. Sok diákmunkásnak a napjainkban aktuális táboroztatásokban veszik hasznát.

Mint például Zalaegerszegen, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban.

– Tavalyelőtt és tavaly is foglalkoztattunk diákokat. Sok a feladat, a munkatársak szabadságra mennek, a nyári szabadságolások alatt nagyon jól jön a fiatalok segítsége. Hasznosan tudjuk foglalkoztatni őket. Jelenleg öt tanulót alkalmazunk, kettőt a moziban, hármat pedig itt, az Apáczai művelődési központban, ahol a nyári napközbeni ellátásban részt vevő gyerekekkel foglalkoznak, segítenek a pedagógusoknak – mondta Flaisz Gergő, a VMK igazgatója, akivel a napközis tábornak helyet adó Apáczaiban találkoztunk.

Mint mondta, az elmúlt napokban kilencven gyermek vett részt a nyári napközbeni ellátásban, találkozásunkkor hatvanan. Éppen reggelizni mentek a gyerekek, és a zalaegerszegi Szabó Rajmund nekiállt a reggelit osztani.

– Végzős gimnazista vagyok a Zrínyiben, tavaly is voltam diákmunkán, és most is. Sportolok, úszok, és a rendszeres edzések miatt nem tudtam elhelyezkedni. Idén korábban lett vége a szezonnak, most harmadik hete vagyok itt a napközis táborban, ahol egy hónapig dolgozom – mondta a fiatalember. – Szeretem a gyerekeket, de amikor nagyon sokan vannak, nem könnyű mindenre odafigyelni. Például múlt héten strandra mentünk kilencven gyerekkel, hát az elég húzós volt. A kényesebb helyzeteket a felnőtt pedagógusok megoldják, mi, tanulók pedig segítünk nekik. Néha barátként tekintenek rám, de azért tisztelnek is, mint fiatal felnőttet – mondta a gimnazista fiatalember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!