Hírek

2017.08.21. 12:13

Teljes virágzásban az agávé - Sokan keresik fel a kustánszegi botanikai csodát

Kustánszeg – Augusztus 14-i számunkban tettük közzé, hogy Kustánszegen, Ábrahám Gyuláék kertjében, negyvenkét év után több méteres virágszárat növesztett, s elkezdett virágozni egy agává kaktusz.

Győrffy István

- Azóta nagyon sokan látogatták meg a kaktuszt. Jöttek a Balaton mellől, sőt még Kaposvárról is, s ki tudja, hogy honnét nem, mert számosan csak megálltak az úton, s onnét fényképezték a virágzó agávét – mondja Edit asszony, aki negyvenkét évig nevelte a kaktuszt, ami hosszú évtizedekig csak a szúrós, húsos, ugyanakkor dekoratív leveleit növesztette.  A kustánszegi kaktusz virágzata legalább  hat méter magasra nőtt, augusztus 8-án kezdett el virágozni, s egy hétig még legalább kitart sárga virágtömege, ami mézédes lehet, mert darazsak-, méhek sokasága döngi körül a szirmokat a magasban. A növény alulról felfelé haladva bontja ki virágtányérjait, a legalsók már elhervadtak, míg a legfelsők még most is csak bimbóznak. Miután minden virág kinyílt a növény elpusztul. Van kertben több kis agávé is, ami jelzi, valamikor a csoda megismétlődhet Kustánszegen.

- Én már nem fogok újabbak nevelésébe. Örülök, hogy ezt legalább megértem -  köszön el Edit asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!