Hírek

2017.06.06. 16:20

Elindult a munka a tesztpályán - a környezet infrastrukturális fejlesztésére 3 milliárdot fordít a város

Zalaegerszeg - A gyakorlatban is megkezdődtek a munkálatok a 40 milliárd forintból épülő járműipari tesztpályán.

Magyar Hajnalka

A helyszínen megtartott keddi sajtótájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta, bár a megyeszékhely számára nagyívű távlatokat nyit a tesztpálya, egy felmérés tanúsága szerint az emberek 50 százaléka mégsem tudja, miről van szó.

Beszélni kell tehát róla, hogy mindenki megértse a jelentőségét. A hatalmas, 250 hektárnyi területen a munkagépek már megkezdték a termőtalaj, a humuszréteg leemelését, s területen belüli hasznosítását. Ezt megelőzően a régészek is átfésülték a 2 kilométer hosszú és közel 1,8 kilométer széles terepet, de érdemleges lelőhely nem került a szemük elé. A tesztpályából első lépésként egy 300 méter átmérőjű, kör alakú dinamikus felület készül el - tudtuk meg Vigh Lászlótól.

A rendkívül sima és teherbíró felülethez a szokásos 30-40 helyett 70-80 cm mély kőágy készül, összesen pedig 170 ezer tonna kő vár beépítésre.

Vigh László, Háry András és Bali Zoltán, valahol a leendő betonkörlap szélénél
Fotó: Pezzetta Umberto

Hogy mire használják a hatalmas aszfalt körlapot, abba Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. igazgatója nyújtott bepillantást. A dinamikus felület alkalmas lesz rá, hogy személyautó, busz és kamion egyaránt tesztelhesse a kanyarodást, sávváltást, a kerekek tapadását, hirtelen kormánymozdulatok következményeit. A későbbiekben, a megfelelő infokommunikációs környezet kiépítésével pedig az önvezető járművek tesztelésére is alkalmas lesz a terület.

Háry András hozzátette még, ilyen méretű és geometriájú tesztfelület kevés helyen érhető el, így a várható jelentős érdeklődés is indokolja, hogy elsőként ez az elem készüljön el. A városvezetés nevében Bali Zoltán kiemelte azt a támogató együttműködést, ami az elmúlt évben a beruházás előkészítését, az engedélyeztetést jellemezte. Bejelentette továbbá, hogy a pálya környezetének infrastrukturális fejlesztésére (bekötőutak, közművek, stb.) bruttó 3 milliárd forintot fordít a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!