Hírek

2017.07.04. 19:25

Több csapadék kellene ahhoz, hogy végre előbújjon a gomba

KÖRKÉP Leginkább esőre lenne szükség, hogy a zalai erdőket idén is ellepje a gomba.

Gyuricza Ferenc

Sok utánjárással most is össze lehet szedni egy étkezésre valót, ám aki a korábbi dömpinghez szokott, az többnyire kesereg. Tegnap reggel mindössze két személyautó és egy motorkerékpár állt a legkedveltebb zalai gombászóhelyek közt számon tartott novai erdő parkolójában. Máskor, a fő gombaszezonban ugyanitt vagy tucatnyi jármű szokott várakozni az erdőt járó tulajdonosaira. Hiába, idén egyelőre nincs gomba - állítják azok, akikkel a délelőtt folyamán összetalálkozunk. - Sokkal több eső kellene - mondja a novai Lendvai Jenő.

- Az a körülbelül negyven milliméter, ami az elmúlt napokban esett, nagyon is kevés ahhoz, hogy előbújjon a gomba. A meleg megvan hozzá, a csapadékból azonban sokkal több kellene. Hasonló véleményen van a tormaföldei Czimer László is, aki feleségével együtt érkezett a parkolóba.

A házaspár öt éve, Budapest mellől költözött Zalába, saját bevallásuk szerint éppen amiatt, mert ez az ország egyik legjobb gombatermő vidéke. - Tagjai vagyunk egy gombászó csoportnak, figyeljük, hogy hol, merre esik eső - mondta a férj. - A radartérkép most itt jelzett komolyabb csapadékot, azért jöttünk a novai erdőbe.

Szente Béla két órán át járta az erdőt, és kétkilónyi galambicát szedett össze Fotó: Gyuricza Ferenc

Egy órával később találkoztunk újra, finoman szólva nem repesnek az örömtől.

- Pár darab galambicát találtunk csak, azok is kukacosak voltak - válaszolta kérdésünkre a feleség. - Számunkra úgy tűnik, mintha évről évre egyre kevesebb gomba lenne, vagy legalábbis mi egyre kevesebbet találunk.

Szente Bélának ennél azért nagyobb szerencséje volt, talán két kilóra való galambicát is rejtett a kezében lévő táska, amikor előbukkant a fák közül. A Lentiben elő férfi Zalaegerszegről, a munkahelyéről tartott hazafelé, úgy állt meg körülnézni egy kicsit.

- Ebben az évben most vagyok kint másodszor - mondta. - Június elején próbálkoztam először, akkor nem találtam egyetlen darabot sem. Ma ahogy beléptem az erdőbe, az első galambica rögtön ott volt előttem. Ha egy gombát lát az ember, akkor több is van, így aztán tettem egy újabb próbát.

A séta jó két órán át tartott, ennyi kellett az említett mintegy kétkilónyi zsákmány összegyűjtéséhez. Szente Béla azt mondta, van gomba, de sokat kell érte menni.

- Eső kellene - szögezte le ő is, aztán hozzátette: persze nem túl sok, mert akkor megkukacosodik a gomba. Azok a galambicák, amiket tegnap talált, mind egészségesek voltak: a szép zöld színű kalap alatt a száruk sem volt férges.

- Én csak a galambicát és a vargányát szeretem, utóbbiból azonban tényleg nincs az idén - fűzte hozzá. - Láttam törzsökgombákat is, azokat viszont otthagytam, talán valaki majd összeszedi.

A Szilvágy melletti erdőkben sem igazán érdemes most gomba után járni - mondják a helyiek. Ugyancsak a szárazságra hivatkoznak, amin egy-egy zápor nem segít. A májusi csapadékhiányt emlegetik, az akkor elmaradt eső miatt a föld mélyebb rétegeiben nincs elegendő nedvesség. A nyári zápor önmagában ugyanis közel sem elegendő.

Próbálkoztunk az Őrséggel határos zalai térségben is, de ott még rosszabb a helyzet. A megye határán található Szatta polgármestere, Markó Sándor elmondta: arrafelé sokkal kevesebb eső esett, mint Lenti vagy éppen Szentgotthárd térségében.

- Nem is járnak ki az emberek az erdőbe, hiszen nincs értelme - tette hozzá. - Kevés ilyen évre emlékszem, az idei mindenképpen eltér a szokványostól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!