Hírek

2017.01.19. 12:42

Több mint 70 kisgyermek született

Lenti – Hasonlóan alakult a születések száma a Kerka-parti városban, mint az előző évben. 2015-ben 73, 2016-ban 72 gyermek született. A város lakosságszáma 8117 fő, valamelyest csökkent az elmúlt évihez képest.

Korosa Titanilla

A Polgármesteri Hivatal illetékes osztályától kapott tavaly december végi adatokból kiderül, az elmúlt évben 36 kisfiú mellett 37 kislány született Lentiben. Kevesebb volt az elhalálozások száma, míg 2015-ben 116, tavaly 88 hagyatéki eljárást kellett lefolytatni. Az esküvők száma pedig pontosan annyi volt, mint előző évben volt, 40 pár kötött házasságot.

A lányoknál a legnépszerűbb név a Zoé és a Jázmin volt, hárman-hárman kapták, de kedvelt volt a Csenge és a Dóra is. Mellettük talán különlegesebbnek számít a Tamina, a Lana Rozina vagy a Zora Boróka. A fiú nevek közül négy gyermek kapta a Zalán nevet, mellette a Gergő és a Dániel keresztneveket választották többen, míg a Félix és a Ticián nem számít még hétköznapinak.

Kitekintve a járás más településeire, a legfrissebb adatok alapján például Rédics lakosságának száma 934, 17 haláleset mellett tavaly 9 születést számoltak Bödeházán 50-en, Gáborjánházán 79-en élnek. Előbbi településen egy, utóbbiban 2 temetést tartottak az elmúlt évben. Gáborjánházán nem, viszont Bödeházán egy gyermek is született.

Az óvodába mintegy 250 kisgyermek jár, számukra a mozgás is része a napi programnak Fotó: Korosa Titanilla

Lentiben a bölcsőde és az óvoda is jó kihasználtsággal működik. Utóbbi intézménybe 248 gyermek jár, közülük 48-an vidékiek. Gál Elekné óvodavezető elmondta: 84 a tanköteles korú kisgyermekek száma idén, bár közülük várhatóan többen maradnak még az óvodában, de így is két osztályt tudnak majd várhatóan indítani az általános iskolákban. Hozzátette: a törvény adta lehetőséget kihasználva több szülő már 2,5 évesen beíratta gyermekét az óvodába.

Az óvodavezető arról is beszélt: szeptembertől több területen is elkezdték a tehetséggondozást a Napközi Otthonos Óvodában. A gyerekek az óvodapedagógusok javaslatára vesznek részt a tehetséggondozásban térítésmentesen. A fit-ball csoportban játékos labdás-tornát végeznek, az abacus csoportban játékosan foglalkoznak a matematikával, az origami csapatban a papírhajtogatáson keresztül a kézműves tevékenységet gyakorolják, de van nyelvi beszédfejlesztő is, valamint bekapcsolódtak a kézilabda utánpótlás nevelésbe is a lenti Gó-Na csapatával együttműködve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!