Hírek

2016.11.05. 14:42

Több türelemmel, empátiával megelőzhetők a konfliktusok

Nagykanizsa – A társasházak utólagos hőszigetelése ma már komoly adminisztrációs teherrel jár, ami jelentősen lassíthatja, illetve 20-25 százalékkal drágábbá is teheti a folyamatot.

Horváth-Balogh Attila

Erre Markotán Tibor nagykanizsai társasházkezelő szakember hívta fel a figyelmünket. Mint rámutatott, vélhetően ezügyben változás már nemigen várható, ezért pusztán az a célja, hogy tudatosítsa a társasházak lakóiban, hogy ma már nem egyszerű és gyorsan megvalósítható egy energetikai korszerűsítés, azaz épületszigetelés sem.

Markotán Tibor

– Az egész változás alapját az 191/2009. (IX.15.) -ös számú, az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet adja – bocsátotta előre Markotán Tibor. – Ebben szerepel az a passzus, mely szerint csak és kizárólag kivitelezési dokumentáció, tehát építési napló alapján végezhető olyan beruházás, amely az építmény tűzvédelmi jellemzőinek megváltozását eredményezi. Mi erre nem is figyeltünk fel egészen tavalyig, amikor megjelent az otthon melege pályázati program, s az előkészítés során a látóterünkbe került az említett tartalmi változás. Az persze, már jogértelmezési kérdés, hogy egy egyszerű külső hőszigetelés megváltoztatja-e az építmény tűzvédelmi jellemzőit. Szerintem nem, de tájékoztatást kértem a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. Azt a választ kaptam, hogy az épület homlokzatának utólagos hőszigetelése az épület tűzvédelmi jellemzőinek megváltoztatását eredményezi, még akkor is, ha a beépítendő hőszigetelő rendszer a már meglévő rendszerre kerül – kivéve, ha az új rendszer ásványgyapot hőszigetelő maggal rendelkezik. Ennélfogva igen jelentős adminisztratív kötelezettség jelentkezik pluszteherként.

Energetikai korszerűsítés Nagykanizsán, a Hevesi utcán. Már ez sem egyszerű

Markotán Tibor azt mondta: ugyanis immár a beruházást meg kell terveztetni, kiviteli tervet készíttetni, egyeztetni az összes szakhatósággal, tűzvédelmi terv szükséges, a folyamat így már elektronikus naplóköteles is, ezért olyan kivitelezőt kell választani, aki ismeri a rendszert, felelős műszaki vezetőt, ellenőrt kell alkalmazni, tehát sok járulékos szakember bevonására van szükség. Ez nem csak jelentősen, körülbelül20-25 százalékkal emeli a beruházás költségét (amit nyilván, a lakók fizetnek majd meg), de gyakorlatilag olyan kötelezettségeket is ró a társasházkezelőkre, amire azok nincsenek felkészülve. Másrészt jelentősen nő a kivitelezési idő, tehát még több türelemre van szükség a lakók oldaláról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!