Hírek

2016.01.31. 12:57

Turisztikai célra hasznosítanák újra a Zalalövő-Körmend vasútvonalat

Zalalövő – Turisztikai célra hasznosítaná újra a Zalalövő-Körmend vasútvonalat a GYSEV Zrt. – áll a vasúttársaság közleményében. A 23 kilométer hosszú szakaszon 2009 decembere óta szünetel a forgalom.

Gyuricza Ferenc

A vasútvonal üzemeltetője akkor még a MÁV Zrt. volt, a GYSEV Zrt. csak két évre rá vette át azt. Azóta folyamatosan vizsgálták az újrahasznosítás lehetőségét, ennek során többek között azt állapították meg, hogy a pálya a jelenlegi állapotában teljesen alkalmatlan a vonatforgalom lebonyolítására. A személyszállítás visszaállításához vagy a nemzetközi vasúti áruszállítási hálózatba való bekötéséhez teljes átépítésére lenne szükség, ráadásul vélhetően teljesen új nyomvonalon, ami hatalmas összeget igényelne. A kihasználatlanság és a pályaállapot további romlásának megakadályozása érdekében ezért turisztikai célú hasznosítást, például egy hajtánypálya kiépítését javasolja a GYSEV Zrt., de akár kerékpárút is készülhet a 23 kilométeres szakaszon, amely biztosítja az összeköttetést az Ausztria felé vezető bicikliutakhoz, illetve felmerült még a vegyes hasznosítás lehetősége is.

Pintér Antal, Zalalövő polgármestere a felvetés kapcsán lapunknak elmondta: a város támogatja az újrahasznosításra irányuló szándékot, de ők a hajtánypálya helyett inkább a kerékpárutas megoldást tartanák jobb megoldásnak. Pintér Antal szerint a 23 kilométeres szakasz előbbinek túl hosszú, ugyanakkor a kerékpárút mellett több érvet is fel tudnának sorakoztatni. Egy bicikliút révén (ha az ígéreteknek megfelelően a teskándi szakasz is elkészül) nemcsak a három várost, Körmendet, Zalalövőt és Zalaegerszeget tudnák összekötni, de a térség két legfontosabb állóvizét, a Borostyán- és a Vadása-tavakat is. Mindez akár munkahelyteremtő beruházás is lehetne, a város amúgy is gondolkodik turisztikai referens foglalkoztatásában, de egyéb szolgáltatásokkal is bővülhet a turisztikai kínálat, ami további álláslehetőséget jelenthet. Zalalövő már csak ezért is mindenképpen támogatná a vasútvonal turisztikai célú hasznosítását. Pintér Antal azt is elmondta: a közlekedési infrastruktúrák jelenleg is zajló fejlesztése és felújítása során csak akkor volt értelme meghagyni a 86-os út, valamint a Zalalövő-Körmend vasútvonal szintbeli kereszteződését a Vas megyei Szőce közelében, ha utóbbin valóban újraindul a forgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!