Hírek

2016.07.13. 10:21

Tűzoltóautó, a nagyapa emlékére

Gyűrűs - Átadták a közelmúltban a felújított tűzoltókocsit Gyűrűsön, tájékoztatta lapunkat Bertalan Tibor polgármester.

Szabó Judit

Bertalan Tibor az ünnepségen elmondta, hogy a község jelentős részét 1878-ban tűzvész pusztította el, ezt követően alakult meg az Önkéntes Tűzoltó Egylet 1892-ben. A szervezet az 1950-es években egyre jelentősebb szerepet töltött be Gyűrűs életében,  mivel a cséplőgépek elterjedésével a terménytüzek is gyakoribbá váltak.

Fotó: Gyűrűsi önkormányzat

Az egyesület ebben az időben élte fénykorát, főleg miután a községbe költöző asztalosmester, Papp József 1954-ban átvette a vezetését. A női, férfi és serdülő csapatok sorra nyerték az önkéntes tűzoltó versenyeket, idézte fel beszédében Bertalan Tibor. Az országos versenyt is megnyert női csapat a most felújított kocsifecskendővel készült fel a megmérettetésre. Számos bált tartottak a parancsnok családi házának udvarán, télen pedig a falu fiataljaival összefogva színdarabokkal szórakoztatták a falu lakóit. Papp József nem feledkezett meg a tűzesetek előfordulásának megelőzéséről sem. Rendszeres volt a fűtési, húsfüstölési szezon előtti tanácsadás, ellenőrzés, szükség esetén az ivóvízkutak karbantartása szivattyúzással, tisztítással, a nagy becsben tartott kocsifecskendő karbantartása, javítása.

Az 1970- es évek végén az egylet megszűnt az aktív tagok hiánya miatt, s a fecskendőt is „nyugdíjazták”, több mint 40 évig zárt helyen tárolták, az állapota leromlott. Az egykori tűzoltóparancsnok unokája felajánlásának köszönhetően a kocsi hónapokig tartó teljes restauráláson ment keresztül. Megépítették a fecskendőkocsi kültéri elhelyezésére alkalmas fedett tárolót is. A munkálatokat Papp Tamás végezte társadalmi munkában, nagyapja emlékére és tiszteletére, a gyűrűsi önkormányzat támogatásával, hangzott el a polgármester beszédében. Remélik, hogy a falu új látványossága megállásra készteti az arra járókat.

Címkék#Gyűrűs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!