Hírek

2016.09.24. 17:36

Új otthon a halaknak, öröm a horgászoknak: kezdődik a balatoni őszi telepítés

Balaton - A zalai partszakasz az ősz második felében kerül sorra a halgazdálkodási cég őszi telepítései idején.

Keszey Ágnes

Hétfőn veszi kezdetét az őszi lehalászat és a haltelepítés a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt -nél. Két halastóban: a Balatonlelle melletti irmapusztai és a buzsáki tógazgdaságban nevelik a halakat. A vízeresztés és halászat mindig Irmapusztán kezdődik.

A balatoni haltelepítés egyik helyszíne tavaly is Keszthely volt Fotó: archív - Keszey Ágnes

- Innen lehet számítani két-háromnyaras korosztályú pontyra, valamint egynyaras korosztályú süllőre. Pontyból 191 tonna van még vissza az évi 300 tonnányi telepítési kötelezettségből.  Süllőből az éves kötelezettségünk 6000 kilogramm, most ősszel több mint 5450 kilogramm kerül a Balatonba- mondta érdeklődésünkre a halgazdálkodási cég horgászati ágazatvezetője, Nagy Gábor.

A Balaton körül 22 telepítési helyszín van, s minden alkalommal, amikor halakat engednek a tóba, meghívják a helyi horgászegyesület képviselőit. A horgászati ágazatvezető tájékoztatása szerint a telepítések során figyelnek arra, hogy az említett halakat egyenletesen elosszák a tó három medencéjében, így ősszel is lesz telepítés a Fonyód és Badacsony között elterülő nyugati medencében is.

- E térségben Fonyódon, Balatonberényben, Keszthelyen, Gyenesdiáson és Vonyarcvashegyen van telepítési helyünk, valamint a badacsonyi mólón. A nyugati medencébe a buzsáki tógazdaságból kerülnek a halak, amelynek a halászatát az irmapusztai után kezdjük. Így e környéken az ősz második felében telepítünk: várhatóan novemberben.- szólt a zalai partszakaszt érintő telepítésekről érdeklődésünkre az ágazatvezető.

Az őszi telepítések karácsonyig befejeződnek. Ám nem csak a haltelepítések szezonjának számító őszi időszakban, hanem az év többi szakában is lelnek új otthonra halak. A kapott tájékoztatás szerint tavasszal a tervezettnél 10 ezer darabbal több, 260 ezer csukát, nyáron 60 ezer példány harcsát, 2000 darab egynyaras balint telepítettek, compóból pedig 200 kilogrammos kötelezettség ötszörösét teljesítették. Nemrégiben megkezdődött az őshonos, de kipusztult menyhal visszatelepítése a Balatonba, ez a program is folytatódik ősszel.

Címkék#horgászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!