Hírek

2017.09.04. 16:35

Új vezető a Pannon Tükör élén

ZALAEGERSZEG Huszonkét év után stabil helyet foglal el a hazai művészeti lappiacon a régió kulturális folyóirata, a Pannon Tükör.

Arany Horváth Zsuzsa

Az idei negyedik lapszám bemutatóján ismét változásról számoltak be a szerkesztők és a periodikát kiadó Pannon Írók Társasága vezetői.

A folytonosság azzal együtt szavatolt, hangzott el a múlt heti zalai irodalmi-művészeti találkozón, hogy az alig másfél évvel ezelőtt debütáló fiatal főszerkesztő, Kaj Ádám távozik a lap éléről. (A zalaegerszegi születésű költő, dramaturg, rendező Németországba nyert hosszabb ideig tartó ösztöndíjat.)

Kaj Ádám, a leköszönő főszerkesztő Fotó: archív

Kaj Ádám főszerkesztői minőségében tett zárszavában a szerkesztőbizottság és a szerkesztőség nevében mondott köszönetet az összes elődnek, aki kitaposta, mutatta az utat a Pannon Tükör előtt. amely 1995-ös alapítása óta működött az alapító Pék Pál, majd 2000-ben Czupi Gyula, 2003-ban Péntek Imre vezetésével, őket 2016-ban követte Kaj Ádám.

Bízvást állíthatjuk, bár a lap körül időnként gondok, problémák is adódtak, a magyar irodalmi vérkeringésben mindvégig számítottak rá a szerzők, s a művészeti közélet szereplői, akik nemcsak a lapszámokban, de a Pannon Könyvek sorozatban is megnyilvánulhattak. A legutóbbi esztendőben is bővült a paletta, ekkor kezdte meg működését a Pannon Pódium, amely a testvérmúzsákat is bevonta az értő közönség kiszolgálásába.

A legutóbbi egy évben a szerkesztőséget szerkesztőbizottság támogatta, amely Balogh László - elnök (Nagykanizsa), Gyimesi Endre (Zalaegerszeg), Hóbor Erzsébet (Zalaegerszeg) összetételben emelte a Pannon Tükör presztízsét.

Dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társasága új elnöke

A művészeti kiadvány igyekezett túllépni a provincializmuson, az egyetemes értékek közvetítését tartotta magára nézve kötelezőnek. (A kortársakért Vörös István, Bene Zoltán, a déli határokon túli alkotásokért Bence Lajos, Halász Albert felelt, a hazai piacon látható legszebb arculatért pedig Horváth M. Zoltán képzőművész. A folytatásban egyébként Kaj Ádám rovatvezetőként továbbra is részt vesz.

Közben a lap kiadójának élén is változás történt, Cséby Géza keszthelyi költő, író egy évre vállalt mandátuma lejártával dr. Gyimesi Endrét kérték fel a tagok az elnöki teendők ellátásával. Ezzel mintegy vissza is tért a gyökereihez a lap, hiszen, mint azt a lap internetes oldalán is olvasható, az első mentoruk is dr. Gyimesi Endre volt, aki akkor (kilencvenes évek második fele) már, mint Zalaegerszeg város polgármestere vállalta a lap támogatását.

A legutóbbi lapszám bemutatásakor még nem volt nyilvános az új főszerkesztő neve, de bizonyára nem várat sokáig magára a hír. A Pannon Tükör jelenleg is építi olvasóközönségét, az előfizetői bázis bővítését tűzte célul.

A 2017/4. lapszám borítója

E szélesebb nyilvánosság elérését, a zalai és a környező térség alkotói körében megszületett művek olvasókhoz való eljuttatását szem előtt tartó szerkesztőség ebben a szellemben állította össze az idei 4. lapszámot.

Amelynek egyik kuriózuma, hogy apa-fia együtt szerepelt benne: Miklya Zsolt és Csanád együtt adja közre verseit. Illusztris szerzője van a nemrég bevezetett Egy mondat rovatnak: Zoltán Gábor író és Bodolay Géza színházi rendező áprilisi és májusi gondolatait ismerhetjük meg.

Mindenki számára figyelemre méltó lehet továbbá Péter László szegedi irodalomtörténész tanulmánya, amely a trianoni béke utáni társadalmi traumát járja körül. Nemes Nagy Ágnes eddig ismeretlen írásaival ismertet meg Buda Attila és Pataky Adrienn. A friss irodalmi termésre rátekintő recenziók javát ezúttal is Szemes Péter jegyzi, aki 15 éve szerkeszti a Pannon Tükör kéziratait.

A legutóbbi színházi produkciókból válogatott Turbuly Lilla, például a marosvásárhelyi színi egyetemisták Egerszegen is megfordult darabjáról adott át nekünk eleven szellemű gondolatokat.

A folyóirat a nemrég elhunyt egerszegi képzőművész, Bedő Sándor életműve előtt alkotásainak közreadásával tiszteleg. Képünkön egy 2007-es festmény

Az új főszerkesztő személye hamarosan nyilvános lesz

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!