Hírek

2017.07.10. 16:30

Újra látogatható lesz a kilátótorony Csesztregen

CSESZTREG Elkezdődött a település egyik jelképének, a szabadidőközpontban található, kilátóként is üzemelő István-Gizella harangtoronynak a felújítása. A munkálatokat a többek között Ybl-díjjal is kitüntetett Csernyus Lőrinc által tervezett épület balesetveszélyes állapota tette szükségessé.

Gyuricza Ferenc

A harangtorony állapotával és helyzetével többször is foglalkoztunk már lapunkban. Mint annak idején megírtuk, az ezredfordulón készített épület a felső, nyitott ablakain keresztül beázott, s emiatt a tartógerendái alul elkorhadtak. A helyi önkormányzat mindenképpen szerette volna megmenteni, emiatt keresték a finanszírozási lehetőségeket, s így találtak rá egy alkalmas pályázati kiírásra.

- A torony felújítását A turisztikai infrastruktúra építése és felújítása a Natura védett természeti területein nevet viselő projekt keretében valósítjuk meg - foglalta össze Czupi Magdolna polgármester.

- A pályázati támogatásnak köszönhetően a bekerülési összegnek csupán az öt százalékát kell a településnek állnia, a többit támogatásként kapjuk meg.

A munkálatok már elkezdődtek, ám egyelőre még tilos a 25 méter magas épület megközelítése Fotó: Gyuricza Ferenc

A polgármester azt is hozzátette: a 25 méter magas, organikus építményen a tartógerendák, valamint az egyéb betonnal érintkező faelemek kicserélése mellett egyéb munkákra is szükség lesz. Így új, beton talpkoszorút öntenek, a lépcsőszerkezetet szintén újjá kell építeni, és a szintenkénti padlózatot is kicserélik.

Ezenfelül az építmény külső borítását fedő fazsindelyek részleges cseréje és teljes festése is szükségessé vált, de az ablaknyílások keretezésének javítása sem marad ki a programból. Javításra szorul továbbá a külső deszkázat és a főkapu, ám mindezek elvégzése után a torony ismét kilátóként működhet, és az eddigieknél magasabbra is felmehetnek majd benne az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!