Hírek

2016.05.05. 13:38

Út Közép-Európán át - Stratégiai központot avattak

Zalaegerszeg - Ülést tartott csütörtökön a megyeházán a Közép-Európai Közlekedési Folyosó Korlátolt Felelősségű Európai Társulás, s felavatták a zalai stratégiai központját.

Szabó Judit

A társulás létrehozásának előzménye, hogy az Európai Unió bővítése után jelentős fejlődésnek indult a szállítási piac Észak- és Dél-Európa között, s a E65-ös út irányát követő, a Baltikumot az Adriával összekötő tranzitút (melynek része a magyarországi 86-os főút) vált az egyik legforgalmasabb közlekedési folyosóvá. Svéd indítványra már ekkor, 2004-ben létrejött a Közép-Európai Közlekedési Folyosó Kezdeményezés a szállítási útvonalak fejlesztése céljából.

A kezdeményezésből a hatékonyabb érdekérvényesítés érdekében társulás lett: 2013-ban alakult meg a Közép-Európai Közlekedési Folyosó Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (CETC-EGTC) lengyelországi székhellyel, svéd, lengyel, magyar s később horvát régiókkal és megyékkel. Folyamatban van az útvonallal érintett cseh és szlovák régiók, s további horvát megyék bevonása az együttműködésbe. Ez az első olyan európai társulás, amely a közép-európai közlekedés javítását tűzte ki célul.

A szervezet megyeházán tartott ülésén követően Pontus Lindberg, a CETC-EGTC közgyűlésének elnöke, a svéd Skane Régió kormányzó-helyettese, valamint dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke felavatta a megyeháza első emeletén kialakított stratégiai központot, amely a társulás munkájához nyújt segítséget. A rendezvényen pohárköszöntőt mondott dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, valamint részt vett Vigh László országgyűlési képviselő.

A társulási ülésen megvitatták a stratégiai központ első projektjavaslatát, amely elősegítené, hogy a teherszállítás környezetbarátabbá és intelligensebbé váljon az észak-déli tengely mentén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!