Hírek

2017.02.13. 07:21

Van, aki azért hívja ki a mentőket, hogy felébressze a szomszédot

Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) is tapasztalnak indokolatlan riasztásokat, van, aki azért hívja ki éjszaka a mentőket, hogy a szomszédját felébressze velük...

Horváth-Balogh Attila

Az OMSZ is reagált a kéklámpás szervezeteknek sok bosszúságot okozó, tudatosan félrevezető riasztásokkal kapcsolatos írásunkra. Mint arra válaszában Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs igazgatója rámutatott: a témát érdemes kétfelé bontani, az egyik része a dolognak az, hogy a lakosság alacsony egészségügyi ismeretei miatt a túlbecsült veszély sok felesleges segélyhívást eredményez. Ezekben az esetekben a bejelentő jóhiszeműen jár el, ezért nem terhelheti büntetés.

„Jóindulatú vaklármával" (nem találunk beteget a helyszínen) is gyakran találkoznak, ennek leggyakoribb oka az, hogy a bejelentő nem várja meg a "beteg" mellett a mentőket, akiről kiderül, hogy például csak pár percre lepihent, majd tovább is ment, eltávozott a helyszínről.

Rosszindulatú vaklárma (például csak gyönyörködni akar a kéklámpás autókban, vagy szomszédját akarja fölébresztetni az éjszaka ok nélkül kihívott mentőkkel) szerencsére ritkábban fordul elő, évente mindössze néhány száz eset, ilyenkor lehetőség szerint eljárást kezdeményez az OMSZ, hiszen az anyagi kár mellett a felelőtlenség emberéletet is veszélyeztethet azzal, hogy a mentők esetleg nem érnek oda időben egy "igazi" beteghez, akinek valóban szüksége lenne rájuk. Havonta átlagosan 20-30 ilyen esetben kell rendőrségi eljárást indítani. A megindított eljárások egy része büntetéssel végződik, amely a kivonulás költségét hivatott megtéríteni. Ez a költség átlagosan 30-40 ezer forint, de egyes esetekben (több mentőegység vagy mentőhelikopter riasztásakor) ennek a sokszorosa is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!