Hírek

2017.09.06. 18:40

A radgonai nemzetközi vásáron több mint húsz magyar vállalkozás is jelen volt

GORNJA RADGONA Magyarország és a magyar gazdaság vállalkozói idén is bemutatkoztak az immáron 55. Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron, amely augusztus 26-tól 31-ig tartott a szlovéniai településen.

Korosa Titanilla

- Az idei vásáron, amely a fenntartható turizmusfejlesztés jegyében zajlott, 36 ország több mint 1800 kiállítója vett részt - tájékoztatta lapunkat Lendváról Jámbor Bence Szeréna, a vásárigazgató által kijelölt, a magyarországi kapcsolatokért felelős megbízott. - Az idei Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár, vagyis az AGRA partnerországa és díszvendége Kína volt. A rendezvény megnyitóján részt vett Fazekas Sándor, Magyarország földművelésügyi minisztere is több európai tárcavezető és a kínai földművelésügyi miniszter mellett.

A magyar standon több mint 20 vállalkozás képviseltette magát a Magyar Nemzeti Kereskedőház és az Agrármarketing Centrum szervezésében. Több magyar cég pedig önálló standon mutatkozott be. Augusztus 29-én Magyarország Ljubljanai Nagykövetsége, a Lendvai Főkonzulátus és a Magyar Nemzeti Kereskedőház magyar napot szervezett a kiállításon, melynek keretében tájékoztatót hallhattak a résztvevők a szlovén-magyar gazdasági kapcsolatokról, a Muravidéki Gazdaságfejlesztési Programról, s a vállalatok külön bemutatkozási lehetőséget is kaptak.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház és az Agrármarketing Centrum közös standja. Balra Héra József, jobbról Jámbor Bence Szeréna és munkatársaik az 55. Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron

Magyarország az idei vásáron mintegy 340 négyzetméteres területen mutatkozott be. Az összesen 24 jelenlévő vállalkozás több ágazatból érkezett, szerepelt köztük biogazdálkodással, környezetvédelemmel foglalkozó, illetve élelmiszeripari cég is, valamint hozzájuk csatlakozott két muravidéki egyesület.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egyebek mellett arról beszélt a vásár nyitónapján, hogy ez a rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a jelenlévő magyar képviselők, cégek felvegyék a kapcsolatot a muravidéki gazdaság szereplőivel, hiszen a magyarság nemzeti, történeti, nyelvi és kulturális egységet alkot, de fontos, hogy gazdasági egységet is jelentsen.

Héra József, a Magyar Nemzeti Kereskedőház lendvai irodavezetője arról beszélt, hogy egyre jobb lehetőségeket nyújt a nemzetközi vásár. Hozzátette: Szlovénia és Magyarország árucsere-forgalma néhány éve mintegy 1,7 milliárd euró volt, ennek erősítését remélik ettől a rendezvénytől is, ami a magyar kiállítók számára is előrelépést jelenthet. Arról is tájékoztatott emellett a lendvai kereskedőház irodavezetője, hogy a szakmai napon a határon átnyúló - magyar-szlovén - projektekbe is betekintést nyerhettek a jelenlévők, illetve a ljubljanai magyar nagykövetséggel közös szervezésben magyar-szlovén üzletember-találkozót is tartottak.

Az idei kiállítás rekordszámú érdeklődőt vonzott, több mint 120 000-en látogattak el az eseményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!