Hírek

2015.07.27. 13:32

Vércseppet formázó jelmezesek kanizsai utcáin

A nyári hónapokban a kánikula és a szabadságolások miatt csökken a véradói aktivitás, így ebben az időszakban nagyobb kihívást jelent a véradók megszólítása. Az akcióhoz csatlakozott Zala megye is.

Korosa Titanilla

A megyeszékhelyi területi vérellátóban reggel 8 órától délután ötig fogadták az önkéntes véradókat, köztük azokat a donorokat, akik hosszú évek, olykor évtizedek óta biztos bázisát jelentik a megyei véradó mozgalomnak. A szervezet, a folyamatos gyűjtőmunka mellett évente kétszer hirdet rendkívüli akciót, két éve 360 főt sikerült így megszólítani. Most 1500 meghívót küldtek szét, keresve azokat is, akik 2013 óta nem jelentkeztek. Baracskai Józsefné, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének igazgatója és önkéntes munkatársai tegnap ajándékkal várták az önzetlenül segítőket, köztük például Szombath Editet, aki már 10 órakor megjelent a véradáson. A kétgyermekes anyuka férje is többszörös véradó, a család tisztában van az életmentő gesztus jelentőségével.

Borosné Horváth Veronika asszisztens, mögötte Páli Zsolt(50), aki tíz esztendeje évente háromszor ad vért, hogy így segítsen. Fotó: Katona Tibor

– A véradók különleges emberek, az együttérzés és a segítőkészség mintaképei – mondta Baracskai Józsefné évtizedekre visszanyúló tapasztalatai alapján tegnap a zalaegerszegi vérellátó állomás mellett, ahol az önkéntes aktivistákkal, köztük Németh Lászlóné Gyöngyivel együtt várta a véradókat. A véradásra vállalkozók, noha nyilvánvalóan nem ezért tesznek eleget a hívó szónak, értékes ajándékokkal lettek gazdagabbak, például olyan gumikarkötővel, amely feltünteti a tulajdonosa vércsoportját. Ottjártunkkor már többen túl voltak a mintegy 10 percet igénybe vevő procedúrán, amely alatt 4,5 dl vért vesznek egy-egy donortól. Az rendhagyó akciót egyébként a nyári hónapok magyarázzák, amikor nagy szükség van a véradókra (gondoljunk a közúti balesetekre), így naponta 1800 véradót kell toborozniuk a vöröskereszt aktivistáinak, hogy a biztonságos vérellátáshoz szükséges mennyiség rendelkezésre álljon.

– Szerencsére nincsen személyes tapasztalatom a bajról, pusztán emberségből, segíteni akarásból adok vért 1995 óta évente többször – mondta a zalaegerszegi Takács Sándor, aki AB pozitív vércsoporttal rendelkezik.– A ritka vércsoportú donorokat külön adatbázisban tartják számon – tájékoztatott Baracskai Józsefné. A adatsorok szerint Magyarországon 0-as vércsoportú a lakosság körülbelül 31 százaléka, A-s 42, B-s 18, AB-s pedig 9 százalék. Ezen túl az Rh-ban a pozitívak aránya 65 – 70 %.  Bárki adhat vért, aki elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét és a súlya meghaladja az 50 kilogrammot és egészségesnek érzi magát. Egy ember 3 embertársán segíthet véradásával (a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül), a véradás egyben szűrővizsgálatként is működik: a vizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is. Aki esetleg vírushordozónak minősül, azonnali ellátást kap.Rosta Gáborné, a Zala Megyei Vöröskereszt Lenti területvezetője arról beszélt, Lenti járás területén azokon a településeken tartanak csak véradást, ahol nagyobb a lakosságszám.  – Csesztregen, Lentikápolnán, Zalabakság, Szentgyörgyvölgyön, Gutorföldén, Pákán, Iklódbördőcén, Rédicsen, Kerkaszentkirályon, Lovásziban, Tornyiszentmiklóson tartunk rendszeresen, évente kétszer, illetve Lentiben négy alkalommal véradást – mondta Rosta Gáborné. – A lenti véradásokon mintegy 500 véradó van, vannak akik egy, két vagy három, de olyanok is, akik négyszer adnak. Köztük többen túlhaladták már az ötvenedik alkalmat. Vannak olyan helyek, ahol nagyon jól megszervezik a véradásokat, ilyen például Iklódbördőce. A 300 fős településen 30-an szinte mindig részt vesznek a véradásokon, vagyis a település 10 százaléka véradó, ami nagyon magas arány. Pákán is újjáalakult az alapszervezet tavaly mintegy 50 fővel, Kerkaszentkirályon pedig külön kérték, hogy legyen lehetőségük helyben vért adni.

– Fontos, hogy legyenek a falvakban olyan agillis, jó szándékú emberek, akik hajlandóak ebben a munkában részt venni. A legnagyobb probléma az, hogy a falvak elöregedtek, a fiatalok a munkahely problémák miatt elköltöznek. Ugyanazok mennek el a véradásra, akik régebben is, többségük 30, 40 vagy 50-szeres véradók, kevés az új. Lentiben jobb a helyzet, évente 10-12 újonc csatlakozik .Szerencsére vannak olyan munkahelyek is, akik aktívan részt vesznek a véradások megszervezésében. Ilyen például a Nova Bútor Kft., ami meg is kapta tavaly a véradóbarát munkahely címet. Az elmúlt évben a járási véradók ünnepségén pedig 70 és 80-szoros véradókat is köszöntöttek.– Sajnálatos módon Nagykanizsán is csökkenő tendenciát mutat a véradók száma, ezért újszerű marketingakcióba kezdtünk, hogy népszerűsítsük az életmentés ezen formáját – hallottuk Dömötör Balázstól, a Magyar Vöröskereszt kanizsai területi szervezetének véradószervezőjétől.

A szakember elmondta: a következő hetekben-hónapokban aktivistáik vércseppet formázó jelmezben róják majd a kanizsai utcákat és színes plakátok, szórólapok átadásával buzdítják az embereket a véradásra. – Megpróbálunk innovatívak lenni, sok új módszert bevetni és reméljük, hogy ezek előbb-utóbb beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Bízunk benne, hogy a vércsepp formájú figura segíthet abban, hogy a véradás, mint a segítség egyik legfontosabb formája folyamatosan jelen legyen a közbeszédben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!