Hírek

2016.09.19. 09:19

Vigyázat! Egyre többen csalnak a tűzifával

Nagykanizsa - Az emberek ma már igyekeznek minél korábban beszerezni a télire való tűzifát _ ugyanakkor sok a csaló a piacon, velük szemben kíván fellépni a NÉBIH azzal, hogy a szállítójegy mellé úgynevezett tűzifavásárlói tájékoztatót is mellékelni kell az eladónak.

Horváth-Balogh Attila

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) idei, év eleji felmérése szerint az illegálisan kitermelt faanyag főleg tűzifaként kerül forgalomba, amivel óriási károkat okoznak a tisztességes kereskedőknek és különféle praktikáikkal a vásárlóknak is. Hogy az ilyen, jogilag kétes esetek száma mérséklődjön, július elseje óta jogszabály szerint a tűzifát árusítóknak adásvételkor tűzifavásárlói tájékoztatót is mellékelniük kell a szállítmányhoz. De mi is tette ezt szükségessé?

Valóban sok a csaló a piacon - mondta lapunknak Gémesi Gábor, nagykanizsai tűzifa-kereskedő.

A Zalaerdő Zrt. rakodóján tölgyfát pakolnak le egy teherautóról. Belföldre készül kalodás tűzifa belőle Fotó: Szakony Attila

- Vásárlóinktól mi is halljuk vissza, hogy gyakorta nem kalodában, hanem csak úgy ömlesztve viszik a megrendelőhöz a feldarabolt fát, amiről aztán úgy már senki meg nem mondja, hogy a szállítmány annyi-e, amennyit rendelt a vásárló. Nem kell sok, csak mindenkitől csaljanak el fél köbmétert. Aki nem ért hozzá, azt még úgy is átverik, hogy nem azt a fát szállítják le, amit rendelt, nyilván, esetenként drágább áron, mint amennyit valójában ér. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérjünk segítséget.

A NÉBIH tájékoztatója ezekre a kérdésekre is kitér, illetve sok más mellett az is szerepel beenne, hogy a tűzifát a legjobb már előző nyáron beszerezni, mert ha rendesen kiszárad, akár 30 százalékot is spórolhatunk a fűtési költségen. Tanácsos továbbá köbméterben mérve, térfogatra vásárolni, ha mégis tömegre veszünk, akkor csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla alapján fizessünk. Ha vásárolunk, azt csak legális kereskedőtől tegyük, aki a termékre vonatkozó szállítójegyet és tűzifa-vásárlási tájékoztatót is biztosít. Legyünk körültekintők: vessük össze az árat más kereskedők áraival is.Érdekesség, hogy a Zalaerdő Zrt.-nél valamiért jelentős mértékben nőtt a lakosság részéről megvásárolt tűzifa mennyisége.

 


Gémesi Gábor nagykanizsai kereskedő szerint jó páran azzal tévesztik meg a vevőt, hogy kaloda helyett ömlesztve szállítják le a tűzifát, aminek a mennyiségét úgy már nehéz megbecsülni. Fotó: Horváth-Balogh Attila

- Mi június elején kezdtük meg a lakossági értékesítést, mely augusztus végén le is zárult - hallottuk Kovács Ferenctől, a cég vezérigazgató-helyettesétől, termelési igazgatótól. - Míg a korábbi években 2-3000 köbméternyi tűzifát adtunk el a lakosságnak, addig idén már 6400 köbmétert, amire eddig nem volt példa. Hangsúlyozom, kizárólag lakossági, vásárlónként 10 köbméter alatti mennyiségről van szó.Kovács Ferenc kérdésünkre hozzátette: ez a tendencia vélhetően nem azt jelenti, hogy sokan visszatérnek a fatüzeléshez, hanem inkább azt, hogy az emberek - ahogy azt a NÉBIH is tanácsolja - igyekeznek minél hamarabb, legális kereskedőktől beszerezni a kályhába valót.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!