Hírek

2015.02.26. 09:27

Virágzik a tőzike a Kerka-parti erdőkben

Lenti - Az évszaknak megfelelően virágzik a tőzike a Kerka-parti erdőkben. Egészséges virágok díszítik a tájat, pusztulásuknak nincs nyoma.

Korosa Titanilla

Lelkes András természetvédelmi őr. A Kerka-parti erdőben nem pusztulnak a tőzikék.

Erdőlátogató olvasók hívták fel lapunk figyelmét arra, hogy az elhanyagolt erdőben elsárgulni látszik a tőzike. - Március elején, nőnap környékén éri el teljes virágzását a tőzike és március második felére elvirágzik - mondta Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzetipark Igazgatóság természetvédelmi őre, akivel a helyszínen ellenőriztük a virágok állapotát. - Ha enyhébb a tél, mint idén is, akkor korábban nyílik a növény. A Kerka-parton nincs nyoma a tőzikék pusztulásának, sárgulásának és káros emberi   beavatkozás sem látszik.  - A hagymás növény tartalékolja a tápanyagot és akkor virágzik, mikor még elég fényt kap, amíg az erdő nem lombosodik - folytatta.

- A tőzike szára tényleg kissé sárgás, de ez normális, nem olyan kékes - zöld színű, mint a hóvirágé. Lelkes András arról is beszélt, az emberi szemnek elhanyagoltnak tűnhet az erdő, ha kidőlt vagy száradó fákat lát, de ez természetes látvány és  a virágoknak, így a tőzikéknek  sem árt.

- A parkerdőben nincs tarvágás, itt a Kerka-parton foltokban vágják ki, elsősorban az elszáradt fákat. Ez fokozott erdészeti odafigyelést igényel és természetvédelmi szempontból is ez az ideális - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!