Hírek

2017.07.31. 12:22

Ne tömjük tele szeméttel a kutat! Lehet, hogy a globális felmelegedés közepette újra szükség lesz rá

Nagykanizsa: ez az év nem kedvezett a mezőgazdaságnak, hiszen még az öregek sem láttak ennyire száraz tavaszt és nyárelőt, mint amilyen a mostani volt.

Horváth B. Attila

Úgy tűnik, az időjárás egyre nagyobb szélsőségeket produkál, a nyarak mind szárazabbak és forróbbak lesznek, ezért újra felértékelődnek a viszonylag olcsó vízvételi lehetőségek, mert a hálózati vízzel öntözni nagy luxus. De vajon mennyibe kerül manapság egy kút és milyen engedélyek szükségesek hozzá?

Ezekkel a kérdésekkel fordultunk a szakemberhez, Tóth Balázshoz, aki bár kaposvári, rendszeresen dolgozik megyénkben is – ugyanis szakmáját, a kútásást nem sokan űzik.

Fizikailag megerőltető munka a kútásóké, ahogy az képünkön is látszik, Fotó: Szakony Attila

– Nagy a szárazság idén, ez az év a tavalyihoz képest is sokkal szárazabb – bocsátotta előre Tóth Balázs. – Ezért nő az igény az ásott kutakra, egyrészt mindenki keresi az alternatív vízvételi lehetőségeket, másrészt a meglévő kutakban is folyamatosan csökken a vízszint. Ez utóbbinak két oka is van, az egyik a kút feliszapolódása, a másik pedig a talajvíz visszahúzódása, hiszen ha egy érből több kút is táplálkozik, az nagy igénybevételt jelent, ilyen szárazságban pedig egyre nagyobbat. Az iszapos kutakat (ezek úgy telnek fel iszappal, hogy a kút falának résein keresztül az érből becsorgó víz homokot, illetve sarat is visz be magával, ami lassan feltölti a kutat) minimum 1-2 méterrel süllyeszteni kell, vagy az iszap kimerése válik szükségessé.

A szakember jelezte: az új kutak ásása iránt pedig elsősorban a zártkertekben nőtt meg az igény.

Az egyik dolgozó, Kohán Róbert a kút alján Fotó: Szakony Attila

– Az ásott kutak nem engedélykötelesek, csak be kell jelenteni őket az illetékes önkormányzatnál – szögezte le Tóth Balázs. – A fúrt kút létesítéséhez viszont minden esetben engedély szükséges, mivel mélykúti fúrásról beszélünk, fúrási, bányászati engedélyt, illetve a vízügyi hatóság engedélyét kell beszerezni.

A szakembertől azt is megtudtuk: olyan helyen, ahol kiépült a szennyvízhálózat és korábban nem volt nyitott emésztőrendszer, akár a háztartásban is használható a kútból nyert víz, de ajánlott a megfelelő tisztítórendszer beszerelése. Ha a háztartásban felhasznált kútvizet a szennyvízhálózatba vezetjük vissza, mindenképpen érdemes vízórát közbeiktatni, ugyanis ha a kútból kinyert vízért nem is, de a szennyvíz-elvezetésért már díjat kell fizetni.

– A kutak vizének általában a nitrát–, illetve nitrittartalma elég magas, ezért az emberi fogyasztást mindig jól meg kell fontolni – folytatta Tóth Balázs. – Főleg akkor – találkoztunk ilyen esettel is –, ha valaki korábban a kútjába vezette ki a ház szennyvizét. Aztán az is gyakori, hogy a feleslegessé vált kutat feltöltik szeméttel. Ilyet is láttunk, abban minden volt a tejes kannától a lószerszámig – ez azért nem szerencsés, mert a rozsdásodó, ne adj’ isten bomló dolgok megmérgezik a kút vizét – és a többiét is, amelyek egyazon éren találhatók. Az ismételt igénybevételhez nem csak azt az egy kutat, hanem a környékbeli összes kutat fertőtleníteni kell, mert ezek általában egy mélységben, azonos vízvételi rétegben vannak. A legmélyebb kút, amit mi ástunk ki, 67 méternyi volt, ami 3 tízemeletes épület magasságának felel meg. Átlagosan 6 és 18-20 méter között változik a kutak mélysége.

és kint a kútból, immár az iszappal teli vödörrel, Fotó: Szakony Attila

Azt is megtudtuk tőle: a betemetett, fertőzött kutak még az azokat tisztító szakemberekre is veszélyt jelentenek. Volt olyan munkatársa, aki egy ilyen eset során súlyos bőrbetegséget „szedett össze”, amivel heteken át orvoshoz kellett járnia.

Végül Tóth Balázs arról is mesélt: ma már nem gyakori, de régebben sok öngyilkosságot követtek el kútba ugrással. Ilyen kutak takarítását és fertőtlenítését is végezték már kollégáival.

– Nyilván, az ember ilyen helyekre nem a legjobb szájízzel megy dolgozni, de valakinek ezeket a munkákat is meg kell csinálni – tette hozzá. – Volt, hogy eltűnt a kisgyerek és a kútban találtak rá Egy másik helyen pedig tizenvalahány évvel korábban lett öngyilkos valaki úgy, hogy a kútba ugrott, aminek azóta nem is használták a vizét – mi pedig még ennyi idő elteltével is megtaláltuk a kút aljában a sapkáját, illetve az egyik cipőjét. Megrázó volt

Végül azt is elárulta: egy új kút megépítésének költsége átlagosan 200-250 ezer forint között mozog, attól függően, hogy milyen műszaki megoldást alkalmaznak és mennyire mélyre kell leásni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!