Hírek

2017.08.20. 20:05

Wolfpack, a világ kicsinyített módon - A haditechnikai kínálat volt a meghatározó idén is

ZALAEGERSZEG A türelmes emberek hobbija a világ kicsinyített másának elkészítése, a hétvégén 13. alkalommal rendezték meg az egerszegi Apáczai művelődési központban a makettek kiállítását és versenyét.

Arany Gábor

Rövid fogalommagyarázattal kezdjük: a makett a valóság teljesen hű, kicsinyített mása. Ha működni képes, akkor modell a neve és nem mindig pontos mása az eredetinek. Nos, az intézményben működő makettező klub 2003 óta rendez versenyt és kiállítást, ami időközben megkapta a Wolfpack nevet. Ez egyébként egy Dél-Koreában állomásozó amerikai repülőezred neve és az Enterprise anyahajó egyik vadászrepülő századát is így hívják, árulta el a verseny és kiállítás házigazdája, Szekér Géza. Idén a szokásoshoz képest picit ugyan kevesebb kiállító jelentkezett, ám a közönség érdeklődése már az első órákban mondhatni tömeges volt. A nevezők között találni a magyar makettezők mellett Horvátországból, illetve Szlovákiából, Zalaegerszeg testvérvárosából, Dunaszerdahelyről érkezett versenyzőket is.

Munkában a harcjárművek zsűrije: Tábor Áron, Géczi Zoltán és Hajdu István (balról jobbra) - Fotó: Arany Gábor

A korosztály is széles, a legfiatalabb 8 éves, a legidősebb 70, tudtunk meg néhány adatot Szekér Gézától, aki elmondta, 28 alkategóriába soroltan értékeli a zsűri a kiállított darabokat. Emellett három tematikus témakört is kijelöltek, például a 75 évvel ezelőtti midway-i csatához kapcsolódó hadihajók, repülőgépek makettjeinek. Külön kategóriát hirdettek a szomszédos országok légi erejének, valamint a World of Tanks számítógépes játékhoz kapcsolódóan az önjáró lövegeknek és a páncélos vadászoknak is. Harckocsikból talán a legszélesebb választékot a tapolcai vasutas művelődési házban működő makettezők állították ki. Mint Horváth Gyula, a párfős klub egyik tagja elárulta, a témaválasztásban az is közrejátszott, hogy egykoron Tapolcán harckocsizó ezred állomásozott. A Zalaegerszegen bemutatott makettjeik között ott volt az első világháborús angol Mark IV-es és a legmodernebb orosz T 90-es is. Mint Horváth Gyula - aki egyébként civilben egy folyami szállodahajó cukrásza - elmondta, egyik céljuk, hogy a híres szovjet T sorozatú harckocsik mindegyik példányát elkészítsék a 34-estől a 90-esig, ez alváltozataival közel 30 modellt jelentene.

Érdeklődést keltett a háromárbócos vitorlás részletgazdag makettje

Wartburg kombi és Wartburg kupé az autóbemutatón

Az apróságok élethű bemutatásához azonban nem elég az aprólékosan elkészített jármű, kellenek a kiegészítők is, például növények. A terepasztalokhoz, diorámákhoz való miniatűr fák készítését mutatta be Bató Zsolt, aki Keszthelyről érkezett, s kezei között hajszálvékony drótból meg apró, reszeléknek tűnő anyagból alakultak ki a valóságoshoz megtévesztően hasonlító növények.

Tapolcai harckocsik kiállítása, előtérben a legendás T 34-es

Bőséges kínálat repülőgépekből

A kiállításon körbenézve látható volt, leginkább a haditechnikai eszközöket kedvelik a makettezők, de találkozhattunk a Titanic kicsinyített másával, vitorlás hajóval, személyautók több évtizedet átölelő, sok tucatnyi modellt felvonultató tárlatával, vonatokkal, motorkerékpárokkal, lényegében a világ összes, helyváltoztatáshoz használt eszközével.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!