Hírek

2015.10.09. 15:05

Husz Márta a szép, de nehéz, pszichésen megterhelő hivatásról

Zalaszentgrót – Matematika-kémia szakos tanárból lett többek között gyermekjogi képviselő, tereptanár Husz Márta. Tizenhét évnyi vezetői munkáját önként adta fel, nem pályázott újra korábbi megbízatására. A szakemberrel szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokról, személyes tapasztalatairól és a nehéz, de szép hivatásról beszélgettünk.

Szalay Csaba

– Több mint húsz évig matematika-kémia szakos tanárként dolgoztam Budapesten, 1996-ban családi okokból visszaköltöztünk szülővárosomba. Itt helyettesítő pedagógusként dolgoztam a Csány László Általános Iskolában. Az 1997. évi gyermekvédelmi törvény az addigi hatósági intézkedésekkel szemben a szolgáltatásokat helyezte előtérbe és így jött létre hat településre a gyermekjóléti szolgáltatás társulási formában, amelynek megszervezésével engem bíztak meg – szólt az előzményekről Husz Márta, aki korábbi elismerései mellé idén a Zala Megye Szociális Gondoskodásáért díjat is megkapta a Zala Megyei Közgyűléstől. A Zalaszentgróti Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ volt vezetője az intézmény profiljáról, tevékenységéről elmondta:

– Kezdetben az Egészségügyi Központ szakfeladataként, majd 2000-től Zalaszentgrót és a környező települések Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálataként, mint önálló intézmény működött. 2005-óta, amióta az idősek ellátása is ide került, használjuk a kicsit hosszú mai elnevezést. A kezdeti hat település helyett ma már 25 tartozik hozzánk. Rengeteg minisztériumi pályázat volt elérhető, így széles körben tudtuk a különböző szolgáltatásokat elindítani. A megelőző munkához kapcsolódva olyan szolgáltatásokat is sikerült megvalósítani, ami 2016-tól kötelező feladat lesz. Például a készenléti szolgálat üzemeltetése, a kapcsolattartási ügyelet, amire nagy szükség van, hiszen az utóbbi évek egyik legsúlyosabb problémái a családon belüli konfliktusok, amelyek feloldásában megfelelő szakmai végzettséggel rendelkező munkatársak tudnak segíteni. A hároméves szociális felzárkóztató program keretében 2002 és 2005 között sikerült megfelelő helyiségeket kialakítani és szinte elsőként a megyében sikerült szolgálati autót beszerezni a területi feladatok jobb ellátásához.

Husz Márta elmondta: szoros együttműködés kell ahhoz, hogy a rászorulók időben megkapják a segítséget

A kollektíváról úgy fogalmazott:

– A munkatársi gárda nagyon jól felkészült, bár eléggé kicserélődött. Ez a munka pszichésen nagyon megterhelő és ezt nem tudja mindenki vállalni. Nagyon szép, de nagyon fárasztó, mivel egymásra rakódó, összetett problémák vannak, amelyek feltárásához és megoldásához sok idő szükséges. Vannak saját nevelésű munkatársak, például az utódom is, aki intézményen belül érte el, hogy vezetővé válhatott, fel van vértezve megfelelő szakmai tudással, ismeretekkel, tapasztalatokkal.

Husz Mártát az alkalmazott módszerekről is megkérdeztük.

– A szakmai irányítás mellett számomra nagyon fontos volt a fenntartó önkormányzatokkal, polgármesterekkel, jegyzőkkel, körjegyzőkkel az egyeztetés, együttműködés. A jól képzett munkatársak szorosan együttműködnek a jelzőrendszer tagjaival, a pedagógusokkal, az orvosokkal, a védőnőkkel, a pártfogó felügyelőkkel, rendőrséggel stb., hogy a rászorulók időben megkapják a segítséget. A három gyermekjólétis és az öt családsegítős családgondozó munkája erősen összekapcsolódik, lehetőség szerint egy gyermekgondozó és egy családgondozó mindig együtt dolgozik a területen. Ezt a két szolgáltatást 2016. január 1-től összevonják, integrálják, ami nagy kihívás lesz a benne dolgozóknak.

– És önnek? – kérdeztük. Husz Márta úgy válaszolt:

– Én májustól intézményvezető-helyettesként dolgozom, és irányítom a Gyermekjóléti Szolgálat szakmai munkáját, közeledem a nyugdíjhoz. Nem pályáztam, mert úgy gondolom, vezetői ciklus közben nem illik „kiszállni". Jómagam is számtalan tanfolyamon és képzésen vagyok túl, például gyermekjogi képviselői, tereptanári végzettséget szereztem. Szívesen segítek kollégáimnak szakmai kérdésekben, ha ilyen kéréssel megkeresnek.

A szakember azt is jelezte, díjáért köszönetet mond a szentgróti képviselőtestületnek, Baracskai József polgármesternek és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, Vajda Lászlónak, hogy 17 küzdelmes év munkáját és a kitartását értékelve javasolták erre a kitüntetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!