Hírek

2016.09.22. 18:15

Kormányinfó: A 76-os bővítése és a falumúzeum felújítása is téma volt

Budapest - A kormány legfontosabb infrastrukturális célkitűzései közé tartozik a megyeszékhelyek kétszer két forgalmi sávos gyorsforgalmi úthálózathoz történő csatlakoztatása.

Osváth Sarolta

Ennek érdekében jelentős, rövid és középtávon megvalósuló közútfejlesztési beruházások következnek. Ennek a programnak a része Zalaegerszeg is - válaszolta lapunk kérdésre Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mint arról már hírt adtunk, közel 40 milliárd forintos beruházással járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen. Az önkormányzat a területet biztosítja és TOP programjának egynegyedét, 3,1 milliárd forintot tesz hozzá a célterület feltárására, közművekkel és belső utakkal való ellátására. A megvalósítás elkezdődött, a zalaegerszegi közgyűlés múlt csütörtökön egyhangúlag felhatalmazta Balaicz Zoltán polgármestert a projektet elindító együttműködési megállapodás aláírására Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.

Mikor kezdődhet meg a zalaegerszegi skanzen felújítása? Ezt is megkérdeztük Lázár János minisztertől
Fotó: Katona Tibor

A nyilván az egész ország gazdaságára kiható projekt mennyiben gyorsíthatja az R76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út Zalaegerszeg az M7-es autópálya közötti, valamint az M9-es kétszer kétsávos gyorsforgalmi út Zalaegerszeg és Vasvár közti szakaszának megépítését? – kérdeztük a Kormányinfón.

Lázár János szerint a járműipari tesztpálya beruházása 2017. december 31-re befejeződik, a kormány azonban a R76 gyorsút fejlesztésekor figyelembe kívánja venni az autonóm gépjárművek közúti közlekedéséhez szükséges infrastrukturális igényeket. Ezekről jelenleg szakmai egyeztetések folynak.

A kormány határozata szerint az M9 autóút Vasvár-Zalaegerszeg projekt előkészítésére 2017. második negyedéve és 2019. második negyedéve között kerül sor. Zalaegerszeg megközelítése a 76-os számú főút Keszthely-Fenékpuszta- Balatonszentgyörgy- M7 közötti szakasz gyorsúttá fejlesztésének megvalósítása is 2017. harmadik negyedévében kezdődik meg és a tervek szerint 2019. harmadik negyedévében zárul. Zalaegerszeg elérésére a 76-os számú főút Zalaegerszeg-Keszthely közötti szakaszának gyorsúttá fejlesztése várhatóan 2017. második negyedévében indul és 2022 végére készül el.

A minisztert megkérdeztük arról is, hogy mikor újulhat meg a két év múlva a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő zalaegerszegi falumúzeum, amely egyike az ország három legjelentősebb ilyen típusú intézményének?

Lázár János elmondta: a kormány gazdasági kabinetje foglalkozott a héten a témával. A napirenden kívüli témák közt megtárgyalta a Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke által előterjesztett javaslatot, és első olvasatban felújítás támogatásról döntött. Arra, hogy ez mikorra várható és mekkora összeget jelent, a miniszter még nem tudott válaszolni. A szakmai egyeztetések még ezután következnek – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!